Home

Achtergrond 450 x bekeken 1 reactie

Dierenpolitie presenteert zich

Capelle aan den IJssel – De gemeente Capelle aan den IJssel presenteert dinsdag de twee zogeheten boa’s van de gemeente (bijzondere opsporingsambtenaren) die zich gaan storten op het opsporen van dierenleed.

Dierenpolitie presenteert zich

Capelle aan den IJssel – De gemeente Capelle aan den IJssel presenteert dinsdag de twee zogeheten boa’s van de gemeente (bijzondere opsporingsambtenaren) die zich gaan storten op het opsporen van dierenleed. Jaarlijks komen in Capelle 33 meldingen van dierenmishandeling binnen. Landelijk zijn dat er 40.000. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie komt binnen acht weken met een uitgewerkt landelijk plan voor het opzetten van zogenoemde animal cops. Foto ANP

Veel belangstelling voor demonstratie mestuitrijden

Nijeholtwolde – De demonstratie met mestinjecteurs trekt veel belangstelling in het Friese Nijeholtwolde. ”Met het praktijknetwerk alternatieven voor sleufvoetbemesting zoeken we naar methodes om mest uit te rijden die effectief en betaalbaar zijn. Om het betaalbaar te maken moeten de machines een grote capaciteit hebben”, legt Jelle Broersma van DLV Rundveeadvies uit.
Vanaf 2012 mag mest op zandgrond niet meer met een sleufvoetmachine worden uitgereden op de grond, maar moet het worden ondergewerkt. ”Ook mag er geen overlap zijn bij bijvoorbeeld de geren of het kopeind van het perceel. De machine moet dus een stop-startsysteem hebben”, legt Broersma uit.
Bij de demonstratie werden vijf sleepslangmachines getoond met allemaal een werkbreedte van 12 meter. De nieuwe mestuitrijdmethode is duurder dan de huidige methode. ”Maar je hebt wel een betere benutting omdat er minder ammoniak vervluchtigt”, aldus Broersma. Hij benadrukt dat er ook geen alternatief is. ”De boetes of kortingen op toeslagrechten zijn erg hoog”, waarschuwt Broersma. Foto Alex de Haan

Hellum – Akkerbouwer Simon Wieringa, van maatschap Huizinga-Wieringa in het Groningse Hellum, levert met een zelflader ongeveer 850 ton zetmeelaardappelen van het ras Aveka uit bewaring. De fabriekers hebben een onderwatergewicht van zo’n 500 gram, wat bovengemiddeld is dit jaar. Wieringa is tevreden over het seizoen; ondanks de weersomstandigheden bleef geen aardappel in de grond zitten. ”Het was wel een beetje ’vangen’; tussen de buien door rooien”, zegt Wieringa, die naast fabriekers ook granen en suikerbieten in zijn bouwplan heeft.
De zetmeelaardappelen worden een week of drie eerder geleverd dan normaal, vanwege de kortere campagne van verwerker Avebe. ”Dat is niet echt een probleem, al mis je zo wel wat bewaarvergoeding.” Komend seizoen breidt Wieringa zijn zetmeelaardappelareaal uit van 85 naar 90 hectare. ”We hebben de teelt goed in de vingers.” Foto Koos van der Spek

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    We mogen toch hopen dat die handhavers niet wandelend op zoek gaan naar mishandelde dieren. Ze kennen beter in de jachtgebieden van de Faunabeheerders - excuus Hobbyjagers- gaan neuzen. Niet midden op de dag vanzelf, maar 's ochtens vroeg, 's avonds en 's nachts. Dan scoren ze in een wip hun bonnenquotum! Vooruit Ivo. Hit them up, move them out!

Of registreer je om te kunnen reageren.