Home

Achtergrond 9 reacties

Cumela: aanpak mestfraude te langzaam

Nijkerk - De aanpak van mestfraude gaat te langzaam. Daardoor zijn er ook in de zaak rondom de jonge mesthandelaar te veel bedrijven slachtoffer geworden en zijn de boetes hoog opgelopen. Dat zegt voorzitter Jaap Uenk van de sectie meststoffendistributie van Cumela.

“Het is goed dat fraudeurs worden aangepakt. Het is zaak dat dit soort praktijken met wortel en tak worden uitgeroeid”, aldus Uenk. Hij vindt wel dat de controle-instanties sneller hadden moeten ingrijpen. “Nu zijn meerdere transporteurs en afnemers van mest ter goede trouw meegegaan in deze zaak. Dat was niet nodig geweest als de overheid sneller had ingegrepen.”

Al in februari 2009, toen de jonge mesthandelaar met een groot verhaal in Boerderij stond en in een tv-reportage werd belicht had de overheid hem extra kunnen gaan controleren, vindt Uenk.

Ook over de kwestie van de Noord-Brabantse mesthandelaar die opnieuw voor een miljoen euro boete kreeg opgelegd is Uenk niet te spreken. “Tegen deze handelaar zijn eerder ook hoge boetes geëist. De rechter gaf hem geen gelijk in zijn bezwaren in eerdere kwesties. Als sector zijn we dergelijke bedrijven liever kwijt dan rijk omdat ze de sector veel schade berokkenen. Niet alleen imagoschade voor de sector, maar er is ook sprake van oneerlijke concurrentie voor de vele mestdistributeurs die wel volgens de regels handelen”, aldus Uenk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Beste Jaap, enige vorm van zelfreflectie zou ook Cumela sieren. Hou jezelf maar eens kritisch een spiegel voor en je mag dan wellicht constateren dat ook "wij" debet zijn aan hetgeen is ontstaan. Je kunt onmogelijk de bal alleen bij de overheid leggen. Zoals altijd mag je jezelf de vraag stellen
  "wat heb ik gedaan om het te voorkomen"? Slachtoffers of slacht offer? De slachtoffers kan en mag ik niet over oordelen, door gebrek aan feitenkennis, wat overigens ook voor jouw geldt, maar veelal zijn zij ook een beetje (veel) naïef geweest? Je mag van ervaren handelaren op zijn minst verwachten dat ze een knul die GOUD van mest maakt een beetje kritisch bezien en niet zo zonder meer op zijn blauwe ogen geloven. Op dat punt wil ik deze knaap wat steun bezorgen, hij had een vaderlijke steun mogen en kunnen verwachten van de sector.

 • no-profile-image

  GuusM

  iemand jaloers bij Cumela?

 • no-profile-image

  "Nu zijn meerdere transporteurs en afnemers van mest te goeder trouw meegegaan in deze zaak". Wordt het niet eens tijd om wakker te worden Jaap Uenk? Iedereen weet toch dat heel Nederland vergeven is van de zwarte mest? Deze mest moet toch ook ergens blijven. En wat is dan logischer dan dat het gebracht wordt naar de plaatsen waar het nodig is?

 • no-profile-image

  cumela moet niet alleen naar de overheid wijzen.
  maar zelf ook aangifte doen als ze een vermoedden hebben deat er grote schaal gefraudeerd wordt.
  de fraudeurs verzieken alles voor ons boeren die alles netjes volgens de regels doen. regelgeving wordt immers steeds ingewikkelder om deze fraudes uit te bannen
  de agrische sector klaagt dat er steeds meer maatschappelijke eisen worden gesteld.
  dat roepen we zelf over ons heen zolang we zaken blijven doen met deze figuren.

 • no-profile-image

  Van Someren, uiteindelijk mot de Overheid Controlerend en Handhavend optreden als het over hun eigen Wet- en Regelgeving
  gaat. Boeren motten ervan kennen uitgaan dat een Mestlevarancier correct werkt en ook dat een Uitzendbureau dat Poolse werklui levert helemaal In De Haak is. Maar dat is het 'm nou juist: de overheid is zélf zo verrot als een mispel!

 • no-profile-image

  Maar wie fraudeert er nu eigenlijk? Ik dacht dat het principe was "de vervuiler betaalt" Maar men kijkt helemaal niet naar waar de mest vandaan komt (de "vervuilers"). Wat men nu doet is juist degenen aanpakken die de "vervuiling" opruimen.

 • no-profile-image

  Perrrrcies Kritische Lezer. En dat bennen de Boeren, die toch ommers altijd al de lul, de sigaar. de pineut én de gebeten hond bennen. En wat denkt de ELI ambtenaar? "Die klootzak slepen we gewoon voor de CBB-rechter en dan dokt ie wel. Of we laten gewoon beslag leggen. In Naam der WET!

 • no-profile-image

  als ik ziek ben ga ik of de dokter proberen de oorzaak op te zoeken om het te genezen !

  zwarte mest is ziek de oorzaak begint bij de producent dus daar oplossen !

  maar wat doet men nu men zet het af in de landbouw en afnemers hebben gedonder schuld bij aid en eli dit zijn geen dokters voor mest

  resultaat afnemers toeslagrechtenkortingen frustratie minder mestafname

  beste aid en eli wordt aub wakker

 • no-profile-image

  Jij mot zelf wakker worden Jopie. D'r is vanzelf veel meer poen te plukken van honderden of duizenden zwartafnemende boeren dan van een of twee zwarte handelaren! Zéker via de CBB-rechter die bij ELI op de loonlijst staat!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.