Home

Achtergrond

Correctie trostomatenprijs

Prijzen van Nederlandse trostomaten liggen in de daghandel rond de € 1,60 per kilo. Eind vorige week kwam dat prijsniveau tot stand. De prijs brokkelde daarmee af van het hoge peil dat midden januari werd bereikt. Toen tikte de daghandel het niveau aan van € 2,30 tot € 2,40 per kilo.

Die hoge prijzen kwamen tot stand door vroege acties met Nederlands product door supermarkten. Dat Lidl zo vroeg Nederlands product kocht, is opmerkelijk. Hier lijkt een relatie te bestaan met de ethefon-zaak bij Spaanse paprika. Geschrokken door publiciteit heeft Lidl zich daardoor mogelijk sneller op Nederlands product gericht dan normaal.

Het prijsverschil met import werd daarmee te hoog. Een handelaar meldt Spaanse prijzen van circa € 1,15 per kilo. Opvallend is dat Israëlische tomaten iets onder het Spaanse prijsniveau liggen.

Prognose: markt stabiliseert.

Of registreer je om te kunnen reageren.