Home

Achtergrond 2 reacties

Compleet melkveebedrijf in Duitsland

De belangstelling voor emigratie trekt aan. Dat is een van de redenen waarom er op de Emigratiebeurs 12 en 13 februari in Houten een Agrarisch Plein komt speciaal voor boeren en tuinders.

BBP Agrar Service is een van de bedrijven die te vinden is op het Agrarisch Plein op deze beurs. Het bedrijf is gespecialiseerd in begeleiding van Nederlandse boeren bij bedrijfsovername in Duitsland. Duitsland is een geliefd emigratieland voor Nederlandse boeren. Niet vreemd, constateert BBP Agrar Service. De opbrengstprijzen zijn vaak gelijk aan die in Nederland, maar de productiekosten zijn lager, met name door lagere kosten voor grond en melkquotum. De Duitse quotumprijzen zijn ook nog eens fors gedaald. Op de quotumbeurs van eind 2010 bereikten ze het laagste niveau in tien jaar. In West-Duitsland kost het quotum nu 8 cent per kilo melk.

In Duitsland kan via de quotumbeurs drie keer per jaar (1 april, 1 juli en 1 november) in quotum worden gehandeld. Daarbij wordt een prijs vastgesteld voor melkquotum in West- en in Oost-Duitsland. In Oost-Duitsland is de quotumprijs nog lager: 3 cent per kilo melk. Bij de overname van een bedrijf wordt voor het quotum meestal de prijs van de laatste beurs gerekend, aldus BBP Agrar Service. Het kantoor heeft op dit moment een melkveebedrijf in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen in portefeuille. Deze deelstaat grenst aan de Nederlandse provincies Limburg, Gelderland en Overijssel.

De boerderij staat in het zuiden van Noordrijn-Westfalen en wordt in zijn geheel te koop aangeboden, inclusief melkquotum, veestapel en machines. Het bedrijf heeft een quotum van 1.042.000 kilo melk met een vetgehalte van circa 3,8 procent. Ongeveer 765.000 kilo daarvan is eigendom. Het melkveebedrijf is bijna 120 hectare, waarvan zo’n 31 hectare in eigendom en 88 hectare pachtgrond. Bijna 70 hectare is in gebruik voor akkerbouw. Het bouwplan bestaat uit tarwe, gerst, suikerbieten en mais met af en toe koolzaad. De grond bestaat uit leemgrond met 50-60 bodempunten.

Ook de veestapel wordt verkocht. Het gaat om zo’n 135 melkkoeien (inclusief droge koeien) en bijna 50 stuks jongvee (0-2 jaar). Veelgebruikte stieren zijn: Dubby, Sanburu, Tiramisu en Radon.
Het bedrijf heeft twee ligboxenstallen. De grootste stal is gebouwd in 1995 en heeft een 16-stands carrousel melkstal (Westfalia) met automatische afname en melkmeting. De stal is licht en ruim. Aan een kant van de stal zijn 64 ligboxen voor melkkoeien, aan de andere kant 52 ligboxen voor melkkoeien, 22 jongveeboxen en afkalfboxen. Maar hier kunnen ook heel goed ligboxen voor melkkoeien van worden gemaakt, aldus BBP Agrar Service. Als de nieuwe eigenaar meer koeien wil melken, kan de stal ook worden uitgebreid. In deze stal is ook een kantoor en staat een melktank van 10.000 liter Onder de stal is een mestopslag van 1.500 kubieke meter. Daarnaast is er nog een ligboxenstal met 55 ligboxen en groepshokken voor jongvee. Onder deze stal (bouwjaar 1985) is 650 kubieke meter mestopslag.

De woning is eveneens in 1994/1995 gebouwd en heeft een woonkamer, woonkeuken, badkamer en drie slaapkamers, waarvan één met balkon. Tegen de woning is een carport aangebouwd. De boerderij staat aan de rand van een dorp. In het dorp is een kleuterschool.

"Het bedrijf is zeer geschikt voor een jong gezin of een maatschap van vader en zoon", aldus BBP Agrar Service. "Het ligt gunstig dichtbij een grote stad met alle voorzieningen. Het bedrijf is goed uit te breiden en de pachtprijs is vrij gunstig." De boerderij staat ongeveer 250 kilometer van de Nederlandse grens.

Melkveehouders die meer willen weten over deze of andere bedrijven in Duitsland kunnen ook terecht op de Emigratiebeurs in Houten, waar BBP Agrar Service aanwezig is. Bezoekers krijgen korting op de toegangsprijs als ze via internet (www.emigratiebeurs.nl) met de code AGRI toegangskaarten bestellen.

Meer informatie: BBP Agrar Service, 0049 5921 885 70, www.bbp-agrarservice.de en www.agrikantoor.de

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Trees Benning

  Hallo allemaal,

  Het lijkt allemaal zo goedkoop in duitsland maar vanwege de biogasaanlagen wordt de grond hierook duurder!
  Opbrengst gelijk aan NL oke maar de kosten voor loonwerk endierenarts is hier veel duurder. Ook het gezegde van duitsland lijkt op nederland is niet waar, bureaucrate is hier veel erger als in nederland, hier kan je niet overleggen met de ambtenaar, zijn wil is wet (heilig). De mensen zijn hier niet gelijk zoals wij dat kennen in nederland, Vrijheid en Gelijkheid is hier nog een groot woord! Alles gaat over meerdere schijven en is niet zo goed geregeld als in nederland. Dit hebben wij ervaren na emigratie. Duitse punktlichkeit?????? Kennen we niet. Verantwoording ergens voor nemen? Vergeet het maar! Kan je je baan kosten.
  Vanzelfsprekend A.O.W.? Ho maar!
  Hoop dat jullie voorlichting alles wel goed in elkaar heeft zitten.
  Zodat de realiteit wordt verkondigd en niet alleen het melkqoutum is z\o goedkoop!! Banken zijn hier n.l. helemaal niet gemakkelijk.
  Veel succes.

 • no-profile-image

  Je bent duidelijk al een poosje weg, Trees. Alles wat jij hier beschrijft geldt hier ook, maar dan in het kwadraat!

Of registreer je om te kunnen reageren.