Home

Achtergrond

CDA-campagne voor Bleker even belangrijker dan GLB

Politiek is een kwestie van prioriteiten stellen. Die prioriteit ligt voor staatssecretaris Henk Bleker (ELI) even niet bij de discussie over de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), maar bij zijn partij het CDA.

Dat moet bij de komende provinciale verkiezingen het haast onafwendbare verlies zo beperkt mogelijk houden. Het CDA zet daartoe in de campagne alle landelijke kopstukken in.

Vandaar dat Bleker maandag niet de Raad van EU-landbouwministers bijwoonde, waarop onder meer de toekomst van het GLB werd besproken. De staatssecretaris was op campagne in het Drentse Zuidwolde, met de provinciale lijsttrekker Henk Klaver. Officieel was Bleker ”met verlof”, aldus een woordvoerder van het ministerie van ELI desgevraagd.

Overigens was het al de derde keer dat de EU-landbouwministers spraken over de komende GLB-hervorming. Dat debat is nog niet in de eindfase. In plaats van Bleker had het kabinet nu directeur-generaal Hans Hoogeveen en plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger bij de EU Derk Oldenburg afgevaardigd. Vier andere landen, waaronder Frankrijk, hadden evenmin een bewindspersoon gestuurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.