Home

Achtergrond

Bondsdag verwerpt strengere regels megastallen

Berlijn – De Duitse Bondsdag heeft gisteren een voorstel afgewezen om de regels rond de bouw van megastallen aan te scherpen.

Een poging van de fractie van milieupartij Bündnis90/Die Grünen om in de bouwwetgeving beperkende maatregelen op te nemen voor megastallen is donderdag in de Bondsdag afgeketst op een ruime meerderheid van 291 tegenstemmers.

Volgens de regeringsfracties van CDU en CSU is met het verzet tegen grootschalige stalbouw sprake van ’puur activisme’ van de milieupartij. Zij menen dat de lokale overheden zelf in staat zijn om ongewenste ontwikkelingen en planologische conflicten tegen te gaan.

De liberale FDP verwijt de groenen dat ze de intensieve veehouderij ’via de achterdeur willen afschaffen.’ De sociaal-democratische SPD neemt een tussenstandpunt in. Bouwjuridische maatregelen alleen helpen niet, meent de SPD, die wel meer controle eist, met name met behulp van een periodieke dierenwelzijnskeuring van stallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.