Home

Achtergrond

Boerenkool oogsten voor snijderij

Ouwerkerk – Teler René Manni en enkele medewerkers plukken boerenkool. De gebroeders Manni uit Ouwerkerk telen boerenkool op 25 hectare. Afnemer is snijderij Heemskerk. Bij de oogst wordt het gele blad verwijderd. Op het land wordt het blad van de stronk gescheiden. Dit wordt versnipperd weer uitgestrooid over het perceel.

Boerenkool oogsten voor snijderij

Het product staat er nog fleurig bij. ”De effecten van de kou en sneeuw in december vallen mee”, zegt Jeroen Manni. De telers verwachten tot in maart te oogsten voor de snijderij. Dat is afhankelijk van het moment waarop afnemers stoppen met de verkoop.

Door de afzet aan de snijderij heeft het weer nauwelijks invloed op de opbrengstprijs. ”Er zijn maar weinig telers en snijderijen. We regelen de prijs onderling”, stelt Manni.

Foto Anton Dingemanse

Mest uitrijden onder gunstige omstandigheden

Swichum – Een medewerker van loonbedrijf Van der Beek uit Driezum bedient de machine om mest uit de put te zuigen bij melkveehouder Hotze Bosch uit Swichum.

”De omstandigheden waren nu gunstig om mest uit te rijden. Wat betreft de ruimte in de put had ik nog wel een of twee weken kunnen wachten. Maar met de voorspelde regen rijd ik liever nu. Dan heb ik iets meer opslagruimte zodat ik straks meer speling heb bij de keuze van het moment om mest uit te rijden. Ik hoef dan niet onder slechte weersomstandigheden mest uit te rijden”, legt Bosch uit.

Het uitrijden met de sleepslang ging goed. ”Bij de mestput staat een tank met water. Het water wordt eventueel bijgevoegd als de mest te dik is, zodat het uitrijden wat soepeler gaat. Het water wordt bovendien gebruikt om de slangen schoon te maken als het perceel klaar is.”
De mestkelder onder de 135 koeien van Bosch zit dit jaar iets voller dan vorig jaar. ”Door het natte najaar moesten de koeien eerder op stal. Daar zie je nu het gevolg van”, aldus de melkveehouder.

Foto Alex de Haan

Foto

Christel Labee

Of registreer je om te kunnen reageren.