Home

Achtergrond 10 reacties

Biggendrama op komst

Het biggenoverschot groeit almaar. Het wachten is op failliete vermeerderaars.

De biggenmarkt is een West-Europese markt. Ja, er gaan wel biggen naar verre bestemmingen als Polen, Hongarije en Spanje, maar dat mag geen naam hebben. De meeste biggen die de grens overgaan, komen uit Nederland en Denemarken en eindigen vooral in Duitsland. Die export groeit nog steeds, maar de afzet wordt moeilijker. Niet doordat de vraag daalt, maar doordat het biggenaanbod in een veel rapper tempo stijgt. Elk jaar een halve big per zeug erbij is 2,5 procent meer biggen per jaar.

Verlaag dan het slachtgewicht. Het hogere aantal rondes werkt dan het biggenoverschot wel weg. Daar willen de slachterijen niet aan. Van zware varkens kun je veel meer producten maken en de slachtkosten per kilo vlees dalen sterk.
Die makkelijke uitweg vervalt dus. Dan naar meer mestplaatsen? Vergeet ook dat maar. Het rendement is te laag voor een massale uitbreiding in vleesvarkens. Denk eerder aan een flinke krimp vanaf 2013. Een fiks aantal mesters zal dan stoppen. Die mesters willen of kunnen niet investeren in de stallen. Ergo: verdere vraaguitval.

Bovenop die scheefgroei speelt nog iets anders. Vion en Tönnies hebben tijdens de dioxinecrisis geslacht naar rato van afzetmogelijkheden en gooiden slachtlocaties tijdelijk dicht. Geloof me, dat smaakt naar meer. Slachten naar rato van afzetmogelijkheden is dé manier om het rendement te verhogen. Nu ze hiervan geproefd hebben, is het over twee jaar helemaal gebeurd met: ‘ik heb varkens, wie wil ze?’ De slachterijen zullen vooral leveringscontracten afsluiten met betrouwbare, kwaliteitsgedreven toeleveranciers. Dat saneert de mesterij nog sneller dan de maatregelen van 2013.

Al met al daalt de vraag naar biggen de komende jaren sterk. Een reddingsboei kan biggen doordraaien zijn: euthaniseren via particuliere opkoop. Maar dat pruimt de maatschappij echt niet. Er is maar één conclusie: het is dan over en uit voor een deel van de vermeerderaars. Zonder vangnet betekent dat faillissementen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mar

  Uw vakvisie staat haaks op de visie die een bladzijde ervoor in de Boerderij van deze week staat: "5 miljoen biggen tekort in 2015"

  Hoe geloofwaardig wil "Boerderij" en haar redacteuren overkomen ?

 • no-profile-image

  john

  en dan hebben we het nog niet over de uitbreiding met slachthaken in duitsland! De vleesvarkenshouderij in duitsland floreert en springt om kwalitatief goede biggen. Ondernemers die hierop in kunnen spelen doen goede zaken. Wel blijft het zaak om een goede degelijke koppeling te creëren, Anders zit je zomaar een maand lang (spetember) zonder biggenafzet. Andere kant zijn ondernemers die op het buitenland leveren eigenlijk verplicht om een goede verzekering achter de hand te hebben om de schade te dekken als de grenzen dicht gaan. (euthenasie + slachten) er zijn straks immers minder mestplaatsen in nederland. Deze bedrijven kunnen niet de biggen opvangen als de grenzen dicht gaan! Ik ben er niet bang voor dat er vermeerderaars failliet gaan.

 • no-profile-image

  Hans

  Robert, het is oorverdovend stil op jou blog!!

 • no-profile-image

  Jonas

  Ik vrees dat het artikel van "5 miljoen biggen tekort" is ingegeven door de slachterijen. Zolang ik me kan herinneren wordt er al geroepen dat er voedselschaarste en varkenstekorten aan zitten komen. Dat is tot op heden nog nooit uitgekomen. Slachterijen en de rest van de keten hebben er alle belang bij dat er een varkensoverschot blijft.

 • no-profile-image

  broodvechter

  Jonas heeft het goed gezien !!!!

 • no-profile-image

  Han

  Biggen tekort kan een conclusie van de schrijver zijn geent op en eerder bericht slachterijen breiden slachthaken uit. Deze haken kunnen op 2 manieren gevuld worden en wel door meer varkens te laten produceren of door andere slachterijen uit de markt te werken. We weten allemaal dat de haken gepland zijn in Duitsland, het land waar goedkoper wordt geslacht, dan in Nederland vanwege hun loon politiek. Als inderdaad de varkens 10kg per stuk meer worden bij de slacht zijn er 10 % minder varkens nodig bij gelijke consumptie. Kunnen we wel hopen dat een ieder 10 % meer varken gaat eten maar dat lijkt me een Utopie zeker bij kosten dekkende prijzen. Dus laat de vermeerderaar zijn borst maar nat maken en een duidelijke lijn uitzetten naar de toekomst. De man die gaat zitten wachten op wat komen gaat, mist de bus, hier kan ik Bodde gelijk in geven.

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Ik had dezelfde gedachte als ene MAR uit Drenthe, de eerste die op dit stukje reageerde. In dezelfde uitgave van de boerderij een waarschuwing voor een biggenoverschot en een artikel over een naderend tekort van biggen! Wel kunnen we als boer hier van leren. De voorspellende waarde van het journaille kunnen we gerust met een korreltje zout nemen.
  En, och, ik boer al bijna 30 jaar en al zolang word er allerlei onheil over ons afgeroepen en steeds heb ik er een goede boterham uit weten te halen. De les is als je denkt tegen een concurrerende kostprijs biggen kunt produceren, gas er op. Kun je dat niet dan moet je je wel even achter de oren krabben.
  EEN gevaar hangt wel serieus boven ons hoofd en dat is grenssluiting bij een (dreigende) dierziekte.

 • no-profile-image

  Paul

  Vangnet wat moeten we daar mee. Boerenbedrijven zijn toch bedrijven. geen liefdadigheidsinstelling. Als je niks verdiend ga dan stoppen. op tijd stoppen en iedereen recht in de ogen kunnen kijken (lees:alle rekeningen betaald) geeft veel meer voldoening voor de rest van je leven (ik spreek uit ervaring) dan falliet gaan en de boel op zijn beloop laten.

 • no-profile-image

  kenner

  zie <> en dan het intro. Je krijgt eerder gelijk dan menigeen dacht.

 • no-profile-image

  Patrick

  In Hongarije is dit niets nieuws onder de zon , ken zo een bedrijf die op zo een manier in handen is gekomen van een Nederlander , maar het staat nu ook al op slot. ( juf. Vangeneuchten was er ten tijde ook geintresseerd in )
  Wat de voorganger niet kon zal de nakomeling ook niet kunnen en dat vergeet men wel eens , want mischiens word op deze wijze de puinhoop nog groter dan hij is .
  Pluk nu handmatig mais vergelijk het met dorsmais dan spreken we nu aan pakweg 2 gulden /kg en volgende week hoop ik 4 ha weg te hebben in het groot aan ongeveer 1.25 gulden/kg mais word razend duur in december al meer dan 285 euro/ ton

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.