Home

Achtergrond

Beishuizen: ik zit niet aan pluche vastgebakken

Rhoon – LTO Noord moet een dynamische organisatie zijn die mee-ontwikkelt met de omgeving. Dat zegt Tammo Beishuizen, die per 1 februari is vertrokken als voorzitter van LTO Noord.

”Ik zit niet aan het pluche gebakken. Maar ik vind wel dat je organisatie moet mee-ontwikkelen. Bij een ledenorganisatie als LTO Noord past een platte organisatiestructuur waarbij de lijnen tussen de leden en het bestuur heel kort zijn. Je ziet dat het bedrijfsleven ook steeds meer die kant op gaat”, aldus Beishuizen. Verschil van inzicht hierover met het dagelijks bestuur bleek één van de redenen voor het abrupte vertrek van Beishuizen.

De oud-voorzitter vindt bovendien dat de belangenbehartiging steeds meer gebaseerd is op thema’s in plaats van op sectoren.  ”Een thema als diergezondheid gaat verder dan alleen de rundveehouderij of pluimveehouderij. Dat moet breder opgepakt worden, waarbij het de rol van het bestuur is om een afweging te maken in een standpunt”, vindt Beishuizen. De steeds meer multidisciplinaire aanpak vraagt om een andere inrichting van de organisatie, vindt de bestuurder.

Naast het verschil van inzicht spelen ook persoonlijke belangen een rol bij de breuk met LTO Noord.
Als je door een organisatie betaald wordt, vind ik dat je je volledig ten dienste moet stellen van die organisatie”, zegt hij. Verdere details wil hij hier niet over kwijt. Wel meldt hij in een interview met Veldpost dat hij een functioneringsgesprek heeft afgebroken omdat het zo eenzijdig was.

Tammo Beishuizen is verbaasd over de argumenten die LTO Noord had om zijn vertrek bij de organisatie te argumenteren. ”Ik zou opeens te weinig tijd hebben hebben voor het voorzitterschap omdat ik teveel andere functies heb, terwijl ik er nu minder heb dan toen ik eind 2007 werd gekozen”, aldus Beishuizen in Veldpost. De afscheidsbrief die in Nieuwe Oogst stond was niet van zijn hand, al deed het feit dat zijn naam eronder stond dit wel vermoeden. De onrust rondom de positie van Beishuizen speelde al enkele maanden.

Wat Beishuizen nu gaat doen weet hij nog niet. ”Ik ben nog steeds commissaris bij de regionale Rabobank. Daarnaast ben ik als adviseur betrokken bij de aanleg van een agrarisch bedrijventerrein in Zuid-Holland. Ik werk graag samen en ik heb een groot netwerk waarmee ik anderen ook van dienst kan zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.