Home

Achtergrond 3 reacties

Afnemers zuivel zien prijsstijging met afgrijzen aan

Mooie tijden voor melkveehouders, de zuivelindustrie en ook voor de handel, maar minder leuk voor hun klanten.

Grote verwerkers van melkpoeder en room of boter zien de wekelijks verder omhoog snellende zuivelprijzen met afgrijzen aan. Daar gaan hun marges. De voedingsindustrie moet maar zien hoe ze haar inkoopprijzen door kan geven aan de supermarkten en de consument. Als ze wisten dat de markt nog veel verder omhoog ging, zouden ze de prijzen nu willen vastleggen, maar omdat ze dat niet zeker weten, koopt iedereen maar relatief kleine hoeveelheden in, voor een korte periode vooruit, in de hoop dat de markt snel zal omslaan. Daar is nog geen zicht op. Algerije vraagt goed, evenals China. Nieuw-Zeeland en Australië hebben weinig aan te bieden. Eigenlijk is Europa de enige leverancier die nu nog grote partijen kan leveren.

Vooral bij de poeders was het tempo van de prijsstijgingen nauwelijks bij te benen. Al lijkt dat te veranderen. Voor een aantal producten liggen de dagprijzen nu al weer 150 tot 200 euro en zelfs meer boven de ongeveer anderhalve week oude, maar woensdag pas gepubliceerde noteringen van het Productschap Zuivel (PZ). Zo doet weipoeder officieel 970 euro, terwijl de daghandel al weer ver boven de 1100 euro zit. Mageremelkpoeder doet volgens de PZ-notering 2.700 euro per ton, terwijl het nu al weer wordt verhandeld voor 3.000 euro per ton of meer. De Europese interventieverkopen van vorige week – 15.000 ton – hebben geen enkel effect gehad op het tempo van prijsstijgingen.

Boter, room en kaas doen het iets rustiger aan. Voor boter schommelt de koers rond de gepubliceerde notering. Room stijgt na een tijdelijke vertraging ook weer in prijs en raakt hier en daar de 5.000 euro per ton. Kaas heeft pas een stap omhoog gemaakt, maar er is ruimte voor verdere verhogingen. FrieslandCampina werkt daar ook aan.

Heel langzaam trekt ook de spotmarkt iets omhoog, maar wie kan, verkoopt niets op de spotmarkt. Veel lucratiever is het om de melk licht te bewerken en dan te verkopen. In deze omstandigheden zouden ook de prijzen voor de (dag)verse zuivel flink omhoog moeten. Of dat veel uitmaakt voor de positie van de verwerkers, is nog maar de vraag.

Prognose: verdere prijsstijgingen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  he he

 • no-profile-image

  Willempie

  Tsja voor een melkveehouder is 5 cent per liter melk veel. Voor de consument is dit pineuts. Waarom moeilijk doen en laat de melkveehouders iets verdienen zodat ze hun arbeid ook betaald krijgen.

 • no-profile-image

  2 jaar geleden zagen de veehouders de PRIJSDALING met afgrijzing aan, toen hoorde je ze niet........

Of registreer je om te kunnen reageren.