Home

Achtergrond

Aardappelnoteringen glijden verder weg

Dalende noteringen voor fritesgeschikt vorige week. De exportnotering van de telersvereniging VTA kwam eraf met een verlaging van slechts 1 euro aan de onderkant.

De export stagneert niettemin, vooral naar Rusland, waar ladingen aardappelen nauwelijks gelost kunnen worden wegens vorstproblemen.

Zo drukt meer aanbod op de markt. Dit beïnvloedt de vrije handel in aardappelen. De verwerkende industrie koopt nog wel, maar niet gretig. Prijsdalingen maken echter ook importerende landen voorzichtiger, met een negatieve prijsspiraal als gevolg.

De Nederlandse handelsnoteringen (‘Rotterdam’) zakten vandaag. Door de terugval is de termijnmarkt ook op een lager niveau gekomen. De jongste inventarisatie van telersvereniging VTA geeft aan dat er ten opzichte van vorig seizoen 10 procent minder voorraad beschikbaar is, aan vrije aardappelen zelfs een derde minder. Kleiner aanbod werkt over enkele weken stuwend op de prijs.

Prognose: prijsdaling.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.