Home

Achtergrond 171 x bekeken

Aardappelmarkt rustig na prijsdaling

De aardappelmarkt kenmerkt zich in Nederland door rust aan het front.

De verwerkende industrie koopt nauwelijks, boeren op hun beurt leveren niet. Deze impasse kwam afgelopen vrijdag tot uiting in een licht verlaagde notering van de telersvereniging VTA voor fritesgeschikt naar € 24 tot € 28. De notering voor exportaardappelen bleef ongewijzigd.

De stemming op de exportmarkt was in de voorgaande weken feitelijk extreem goed en kan nu worden omschreven als ’goed’. Aan het niveau van de prijs op de termijnmarkt te zien is er in de afgelopen veertien dagen een deuk geslagen in het vertrouwen van de sector in de markt. De grote activiteit in de handel voor het aprilcontract had iets paniekerigs, maar mondde uiteindelijk uit in een afrekenprijs die meer in de buurt van de dagmarktprijzen komt. Er is ook een teruggang gekomen in de cash settlementprijs: op 10 februari zakte deze met € 1,50 naar € 24,60. Dit is vooral het gevolg van terugval in de handelsprijzen in Nederland, België en Frankrijk.

Uit inventarisatie blijkt dat de nog aanwezige Belgische voorraad ca. 100.000 ton minder is in vergelijking met dezelfde peildatum vorig jaar. Dit ondanks ruimere productie dankzij areaaluitbreiding. Er is naar schatting 350.000 ton meer verwerkt en geëxporteerd. Dat maakt nieuwsgierig naar de resultaten van de VTA-voorraadinventarisatie die deze dagen bekend worden. Aangezien er dit oogstseizoen veel aardappelen voortijdig zijn geleverd uit oogpunt van inschurings- en bewaarproblemen, zal ook in Nederland de nog beschikbare voorraad ten opzichte van vorig jaar achterblijven.

Prognose: stabiele prijzen

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.