Home

Achtergrond 230 x bekeken

'Aanvoer Egypte komt weer op gang'

Na de onrust in Egypte stokte de aanvoer van verse groente en fruit. Het lijkt erop dat de export deze week weer mondjesmaat op gang komt, aldus Theo Houwen van fruitimporteur Driscoll’s Europe.

Hoe is de situatie nu?
”Wij hebben contact gehad met onze producent. Ons is meegedeeld dat waarschijnlijk zaterdag weer een vracht per lucht vertrekt. Als het goed, komt de aanvoer volgende week weer op gang.”

Hoe is met de ontstane tekorten?

”Ons voordeel is dat we internationaal opereren, we hebben ook productiegebieden in Marokko en Amerika. Zo kunnen we altijd de gaten dichten.”

En hoe zit het met de houdbaarheid van de Egyptische aardbeien?
”Je bent natuurlijk altijd afhankelijk van diverse factoren. Onze variëteiten zijn over het algemeen langer houdbaar dan de commerciële variëteiten. Als het product goed gekoeld en weggezet is, dan zijn de aardbeien tussen de vijf en zes dagen houdbaar.”

Hoe lang hebben jullie zonder aanvoer gezeten?
”Onze klanten hebben een dag minder aanvoer gehad, de aanvoer vanuit Egypte heeft vijf dagen stil gelegen.”

Heeft dit nog gevolgen voor de prijs?
”Je ziet dat partijen die zelf moeten aankopen in Egypte, helemaal afhankelijk zijn van de productie daar. Dan krijg je zeker invloed op de prijs. Voor ons geldt dat minder, omdat we alternatieven voorhanden hebben. Bovendien gaan we langetermijnafspraken aan met zowel onze leveranciers als onze klanten, waardoor je minder fluctuaties hebt.”

Hoe groot is de schade voor de teler?
”Goed zorgen voor onze telers, is een van onze waarden. Als dit soort dingen gebeuren, moet je elkaar niet in de steek laten. We inventariseren momenteel wat de schade is en hoe we hem kunnen helpen. Ik zeg niet dat we gelijk gaan compenseren. Er zijn ook andere oplossingen. We kunnen bijvoorbeeld proberen in de overgang van Egypte naar Spanje en Marokko zijn product zo lang mogelijk te blijven verkopen. Dat levert hem een betere prijs op, waarmee hij de kosten kan dekken. De vraag naar premium-aardbeien is een stuk groter dan het aanbod op dit moment, daardoor is het voor ons wat makkelijker om te schuiven.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.