Home

Achtergrond 7 reacties

Zachte winter?

Af en toe een kleine sneeuwbui, een paar dagen wat kouder, maar het is niet veel kouder dan -20 geweest.

Na een heel nat voorjaar hadden we een heerlijke warme zomer en prachtige herfst. We zitten nu in al in de tweede helft van december en hebben nog zo goed als geen winter gehad. Af en toe een klein buitje sneeuw, het was een keer een paar dagen wat kouder, maar het is denk ik niet veel kouder dan -20 geweest. De weermannen en -vrouwen hadden een strenge winter voorspeld, maar dit hebben we in elk geval al gehad. Zo konden we nog wat achterstallig werk van de afgelopen maanden wegwerken. Doordat we een paar natte jaren hadden gehad, was er bepaald werk wat je niet kon doen. Zo konden we deze herfst eindelijk al onze mest uit de corrals rijden. Dat konden we vanwege het vocht lange tijd niet. Onze middelste zoon die 14 jaar is, heeft de meeste mest over het land uitgereden. We hebben zelf een hele kleine meststrooier (geen gezicht zo’n klein ding) maar hij werkt en zo besparen we weer kosten uit. De landopbrengst dit jaar was goed. We hebben twee sneden alfalfa-hooi gehad, twee voor silage (kuilvoer) en de derde snee hebben we gebaald. Het was mooi hooi. De hooiprijzen waren dit jaar recordhoog.

Massey Ferguson

Gerard kon van de herfst eindelijk met onze eigen trekker het land op. We hebben een gebruikte Massey Ferguson gekocht . We lieten het landwerk altijd doen, maar nu hopen we in de toekomst het zelf zo veel mogelijk te kunnen doen. Niet alles in één keer natuurlijk, misschien huren we de machines eerst een poosje. Op het moment is Gerard hooi aan het kopen voor onze schapen. Voor ons eigen hooi konden we een hele goede prijs krijgen. Dit is een wat mindere kwaliteit, maar goed genoeg voor de schapen.

Aflammeren

We hebben al wel uitgevonden dat de schapen stukken minder sociaal zijn dan de geiten. Die missen we nog best wel, zo aanhalig. In januari begint onze eerst groep schapen met aflammeren. We verwachten niet dat het de eerste weken zo hard zal gaan. De maand augustus was erg warm, en de Suffolks zijn nogal seasonal schapen. Ook de rammen die we er bij hadden, waren allebei jong en onervaren.
Voor ons wordt het echt een leerproces. Met de geiten haalden we de lammeren er gelijk af. Die werden met de fles/emmer grootgebracht. Nu met de schapen komt het erop aan dat de lammeren goed bij hun moeders gaan drinken. Dus als iemand nog goede tips voor ons heeft?
Onze drie kinderen hebben samen een groepje purebred North Country Cheviot-schapen gekocht. Daar willen ze mee gaan fokken. Ze hebben ook hun eigen website gemaakt, een goede ervaring voor ze.

Wij wensen u vanuit Canada een gezond 2012!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem

  Hai Hennie, ook aan deze kant van de Rockys is het tot nu toe een lauw wintertje. Ergens in november hebben we iets van min dertig gehad, maar met temp. van rond het vriespunt op het moment en weinig sneeuw lijkt het niet op een Canadese winter.
  Hoop dat we niet gestrafd worden in Februari, hahahaha. Onze schapen hebben het dan ook wel weer naar hun zin op het moment. Ook bij ons is het afwachten hoe het lammeren gaat aangezien ik dit jaar een jonge IJslander als dekram heb gebruikt. We zullen zien.
  Veel succes en natuurlijk ook voor jullie prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar

 • no-profile-image

  ed bakker

  Hennie leuk iets van je te lezen nou hier in oost canada is het ook een lange mooie herfst geweest niet al te koud vandaag valt er sneeuw dus het zal een witte kerst zijn hier
  Bij deze wens ik jullie een fijne Kerst een gezellig uiteinde en een goed 2012

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Zullen we met z'n allen maar hopen dat we een milde winter krijgen dit jaar? Alhoewel ik soms liever wat kou heb als de vele wind die we dezer winter hebben. Maar goed we zullen maar denken we kunnen niet alles hebben. Allen Fijne Kerstdagen en een goed jaarwisseling toegewenst

 • no-profile-image

  erpelteler

  Heej, hennie, ziet er netjes uit zo. Ik vind de temperatuur hier (in Barnwell) wel prettig, de wind die er bij hoort niet! Gister hadden we door de harde wind een korte stroomstoring. De lange termijn is nu veranderd van een strenge naar een milde winter maar dat had je vast wel al gelezen ergens. Groetjes uit Barnwell

 • no-profile-image

  maarten

  Dag Hennie
  Leuk om het een en ander te horen vanuit Canada. Ik snap niet goed waarom jullie je hooi omruilen. Mijn ervaringen zijn best voer vooral zelf geteeld, is nooit goed genoeg voor een goede produktie. Dit soort omruilerij is de regel, financiele noodsprongen en levert uiteindelijk niet het beoogde resultaat. Veel werk en God weet de rest... Groeten en succes

 • no-profile-image

  Eleonie Pijl

  Het lijkt internationaal te zijn, milde winters. Waar wij de vorige jaren met -30 zaten te bibberen, hebben we nu een heerlijke -5. Maar dan wel met Orkaan Dagmar... Flinke schade met overstromingen, kapotte stroomleidingen. Afijn, lossen we ook wel weer op. Hierbij voor alle (buitenland)bloggers en lezers: Het beste voor het nieuwe jaar uit Noorwegen!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Strenge winter voorspeld? Bij Enviroment Canada weten ze niet eens presies wat het weer morgen gaat doen. Iedereen die verstand had van weer voorspellen heeft immers jaren geleden met de bezuinigingen al ontslag gehad.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.