Home

Achtergrond

Weldaad voor het hele gezin

In de landbouw is het gezinsbedrijf anno 2011 nog steeds springlevend.

Het gezinsbedrijf blijft de toonaangevende bedrijfsvorm in de landbouw. Dat is een overheersende mening in het thema Gezinsbedrijf dat Boerderij in dit kerstnummer behandelt.
Het gezinsbedrijf is taai als goed ingevet tuigleer. Om verschillende redenen: - het beschikt over een arbeidspool van flexibele gezinsleden; - bij financiële krapte nemen ondernemer en gezinsleden nog genoegen met een lage (of geen) beloning; - de keuze voor continuïteit boven winstmaximalisatie op de korte termijn of groei om de groei voorkomt risicovolle keuzes en  opvolging wordt vaak soepel geregeld. Het gezinsbedrijf is daarmee nog niet zo’n gek concept.
Maar laten we ook de noodzakelijke kanttekening plaatsen. Het gezinsbedrijf is niet per definitie een succesformule. Taaiheid is geen garantie voor voortbestaan. Vele tienduizenden gezinsbedrijven zijn de afgelopen tientallen jaren gestopt. Er zijn bedrijven gestopt na jaren van keihard werken voor een ondermaats uurloon, bij een onvoldoende beloning van eigen vermogen. Soms zonder pensioen.
Daar heeft de taaiheid, ook wel veerkracht of flexibiliteit genoemd, de blik op de werkelijke positie van het bedrijf zodanig lang vertroebeld dat noodzakelijke koerswijzingen niet werden doorgevoerd. Of pas nadat de rek helemaal uit het bedrijf was. Als er te zwaar en te lang op wordt geleund, worden de zegeningen van het gezinsbedrijf valkuilen.
In het goede geval daartegenover vormt het gezinsbedrijf voor ondernemer en gezinsleden de basis voor een rijk en vervuld leven. Waar voortzetting van het bedrijf van ouders op kind(eren) een diepe wens is, is een goed functionerend gezinsbedrijf een weldaad. Een weldaad voor boer en opvolger. Maar ook voor de rest van het gezin, dat er op een milde, aangename manier bij wordt betrokken. In deze Boerderij staan daarvan acht mooie voorbeelden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.