Home

Achtergrond 19 reacties

Week 50: marktbeeld iets minder positief

Het beeld op de markt van eieren lijkt deze week wat minder positief te ogen dan de afgelopen weken het geval was. Volgens enkele pakstations liggen de bestellingen nu op een wat lager peil dan de afgelopen week en daardoor is ook de prijstendens licht neerwaarts gericht.

Er zijn overigens ook pakstations die stabiele tot soms licht oplopende prijzen melden, maar dat zal vermoedelijk meer het gevolg zijn van niet structurele leveringen. Indien een afnemer bijvoorbeeld eenmalig om eieren zit te springen is het begrijpelijk dat de prijs wat oploopt.

De grootwinkelbedrijven zouden veel van de extra bestellingen voor de komende Kerst al geplaatst hebben en daardoor wordt het nu ook iets rustiger. Het kan natuurlijk best zo zijn dat dit beeld de komende week weer wat bijgesteld gaat worden en dat men kortstondig extra verse eieren nodig heeft, maar voor dit moment is het dus wel iets rustiger geworden.

De eiproducten industrie heeft vermoedelijk ook voldoende eieren in voorraad, want ook dit marktsegment is deze week tamelijk rustig en koopt enkele het hoognodige.

(Bron: PPE)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Nostradamus

  Nostradamus krijgt dus gelijk. De eierprijzen gaan dalen , de scharrel notering gaat omlaag , zoals de indicatie op de Amsterdam Notering al aangaf. Hoezo worden hier spelletjes gespeeld ? Wanneer wordt hier op ingegrepen ?! Laat Uw eierhandel stikken en verkoop zelf de eieren , dan hebben jullie het heft in eigen hand.

 • no-profile-image

  Boer

  goed idee Nostradamus en uw voorspelling was geheel juist... zat er aan te komen, stel je voor dat we boven de kostprijs uitkomen. Echter wel lastig dat zelf leveren als de eieren voor 6 tot 7,5 ct in het magazijn in de supermarkt worden gebracht.... en de supermarkt 80% marge wil halen.

 • no-profile-image

  grote pluimveehouder

  Ik denk ook dat je volkomen gelijk hebt! Maar hoe moeten wij dit zelf doen? Ik zou het een heel goed plan vinden , maar dan moet ik wel nog iemand vinden die mij helpt. Degene die mij wil helpen mag reageren en mag zelfs van mij best wat verdienen.

 • no-profile-image

  bioboertje

  grote pluimveehouder je moet zelf naar de supermarkt stappen.... heb dit ook gedaan. Maar zonder suc6. Kon geen andere eieren aanbieden. maar weet nu hoe het inelkaar zit. pakstations bieden eko eieren aan onder de inkoopprijs, om zo hun marge te pakken op het grote scharrel volume.

 • no-profile-image

  lub

  zelf een supermarkt beginnen.
  het is zo simpel, je laat je leveranciers gewoon 6 weken op hun centen wachten, is gelijk de financiering rond.
  je hoeft er niet eens voor naar de bank.
  je koopt een dinkytoy gaat er mee in een zuidamerikaanse zandbak spelen en je loopt tegelijkertijd gewoon binnen.
  "doet die jumbonicht ook" makelijker kan ik het niet maken, leuker wel.

 • no-profile-image

  gerrit

  geachte pluimveehouders stop even met dat geklaag ik wil jullie 2 de soort eieren kopen zodat jullie voor de eerste soort meer kan vragen v an je pakstation
  ik geef 2 cent onder de nop notering a contant overgemaakt eierhdl in brabant

 • no-profile-image

  1 van de 10

  Zo eenvoudig is het allemaal niet.Je moet maar eens 10 pluimveehouders vinden die dezelfde gedachtengang hebben qua voerinkoop,kippen,kwaliteit van eieren, reele meerwaarde,tijd over hebben etc, en niet te vergeten dezelfde financiele mogelijkheden.Dan moeten ze t ook nog volhouden in slechte tijden want in goede tijden is het niet moeilijk voor te verkopen.
  Wat als we weer eens onder kostprijs zitten en degene die ze verhandeld verdient er toch nog lekker aan,gunnen we hem dat??Als dit alles geen probleem is zijn het zeker winnaars met hun 10.Ik hoor t wel

 • no-profile-image

  Steef Guliker

  Gerrit met jou wil ik wel zaken doen. Of bedoel je soms 2 euro onder de Nop notering.....
  Verder, hoe zit dat met contant overmaken???

 • no-profile-image

  boerke

  wa ne kolder notering is ut toch vort as ze de scharrel notering nog wijter konne loate zakke din ze da wel mer dan wete ze ok wel dé iedereen ze vort de industrie in du um dé du ge ze dan nie hoeft uit te zuuke

 • no-profile-image

  Roelof

  Als je als pakstation binnen wilt komen bij een inkooporganisatie van een super, moet je scherp kunnen aanbieden. Dit doe je(als pakstation) door met elkaar de Amsterdam notering laag te houden, en zo te zorgen dat de inkopers een zo laag mogelijke prijs hebben. Zelf heb je dan als pakstation niets verdiend en je producenten werken onder de kostprijs, die verdienen dus ook niks.
  Wij kunnen hier mopperen op de dikke winsten die de pakstations maken, maar dat gaat er bij mij niet in. Het enige wat ze te verwijten is, is dat ze te slappe knieën hebben in onderhandeling met Superunie, Ahold en Bijeen. Dat zijn dus maar 3 organisaties in Nederland waar bijna alle tafeleieren worden afgezet.
  Misschien gaat de NMA wel akkoord met 3 verkooporganisaties voor eieren, Zuid, Midden en Noord (lidmaatschap via pluimveerechten), die gedrieën iedere week aan de hand van voerprijzen en verdere investeringsbehoefte de kostprijs van eieren berekenen en inspeelt op te verwachten slappe tijden door hier rekening mee te houden tijdens de opzet. Zo kan de producent verdienen (dus ook met 10% minder opzet), het pakstation pakt z'n marge en dan nog kan een supermarktorganisatie goed aan onze eieren verdienen, het blijft namelijk kwaliteit.

 • no-profile-image

  bioboertje zuiden

  Hallo Roelof Ik weet niet of je het weet maar we hebben het over een Europese markt misschien wel zelfs wel een wereld markt. dus noord midden zuid lost wat mij betreft weinig op. Maar we moeten wel naar een win win situatie voor allemaal in de keten

 • no-profile-image

  Roelof

  Bioboertje,
  De NOP notering zit gekoppeld aan de Amsterdam-notering, dat is de grossiersnotering voor de retail in Nederland. Volgens mij valt het al niet mee om in Nederland alle pluimveehouders op één lijn te krijgen laat staan in EU-verband. Ik dacht laten we klein beginnen (één land, één regelgeving, dat is in de EU nog afwachten).
  Ik denk dat het mogelijk is om samen een betere prijs te bedingen voor tafeleieren die in Nederland afgezet worden, dat scheelt al een slok op een borrel.

 • no-profile-image

  dirk

  Klein dipje in de prijsstijging is vrij normaal rond deze tijd,vanaf week 2 volgend jaar gaan pas alle remmen eraf!Het gaat een goed jaar worden voor de primaire sector,het aanbod zal systematisch lager blijven als 2011.Pluimveehouders in de zuidelijk Europese landen die nog moeten omschakelen gaan grotendeels de boot missen.Ze krijgen hun financiering niet rond gezet ,oorzaak is de zeer snel oplopende rente daar en omdat geen bank daar vertrouwen in de economie heeft.Het gaat over een substantieel aantal pluimveebedrijven in zowel Italie,Spanje en Portugal.Over Griekenland hoeven we het niet te hebben.

 • no-profile-image

  wilco van laar

  Dat zouden mijn woorden kunnen wezen Dirk. Volgend jaar gaat het goed komen !

 • no-profile-image

  rijsen

  dirk en wilco waarom zouden zij over een half jaar omschakelen terwijl er toch niet gehandhaaft wordt ? zoals dirk al schrijft is er geen geld voor omschakeling dus het enige alternatief is doorgaan.
  andere vraag:nu het ietsje beter gaat moeten we ons eens afvragen wat we met de eieren doen als er weer een vraaguitval komt zoals in het begin van het jaar?
  blijven we ze gewoon voor weinig afgeven aan de indutrie waar we dan nog een jaar lang last van hebben?
  voer ze aan de varkens als dit voor varkensboer interesant is of naar rendac, enz enz. dit doet even pijn maar kunnen dan wel weer verder.

 • no-profile-image

  lub

  de volgende gezegden zijn op de laatste 2 reakties van toepassing: de wens is de vader van de gedachte. en looft de dag niet voor het avond is.

 • no-profile-image

  wilco van laar

  Het is inderdaad waar dat we de dag niet moeten loven voor het avond is . Maar vanaf 1 januari zijn de battery eieren illegaal. En dan gaan mijn gedachte terug naar de omschakeling van vleeskalveren naar groepshuisvesting. Toen dachten we ook de zuid-europese landen bouwen niet om. Maar binnen een jaar was alles om of gestopt !.

 • no-profile-image

  gerrit

  voor steef guliker
  wat ik bedoel VOORBEELD
  je hebt 5400 stuks tweede soort
  gemiddeld 6o gram de nop notering
  kooi 60 gram wit doet 6.5cent per stuk
  dan krijgt u 6.5 cent minus 2 cent
  blijft voor u over 4,5 cent per stuk
  en het geld wordt binnen 24 uur op u rekening gestort is iets sneller dan unilever en AH
  als u het nog sneller wilt dat kan ook
  dan bespreken we dat aan u keukentafel
  als je nog interresse hebt laat het hier weten dan neem ik contact met je op
  ik heb je telefoon nr
  groetjes gerrit

 • no-profile-image

  jan looks

  Beste Gerrit, voor die prijs willen we ze allemaal, toch ?
  P.S. : en betalen bij ophalen !!

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.