Home

Achtergrond

Vriendelijker markt voor fritesaardappelen

De situatie aan het fritesaardappelfront verbetert heel geleidelijk.

In ieder geval lijken de ergste bewaarproblemen in België achter de rug. Voor Bintje wordt getuige de noteringen van PCA/Fiwap en Belgapom meer betaald dan in de voorgaande weken. Belgapom meldt een prijs van 4 euro in een vaste markt.

De verwerkers zijn aan de markt voor de betere partijen. Voor de rassen Challenger, Fontane, Asterix en Innovator geldt gemiddeld hetzelfde prijsniveau (3 tot 5 euro). Daarmee komen de Belgen dicht bij de prijsniveaus van Goes en Emmeloord. Export is er weinig, voor die markt is de stemming flauw.

De verwerkende industrie draait op volle toeren en kan dus zeker grondstof gebruiken. Bij het huidige relatief bescheiden prijsniveau staan telers niet te springen om afscheid te nemen van goede kwaliteit fritesgeschikt. De termijnmarkt is voor de diverse contracten redelijk prijshoudend, maar er zijn ook daar maar weinig transacties.

Prognose: prijsstijging fritesgeschikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.