Home

Achtergrond

Veerman blijft invloedrijk op achtergrond

Rondom oud-landbouwminister Cees Veerman is het het laatste jaar een beetje stil geworden, maar Veerman blijft een invloedrijk man op de achtergrond.

Dit jaar nam hij afscheid als voorzitter van de Vereniging Natuurmonumenten. Daar heeft hij vier jaar leiding aan gegeven. In het CDA is hij nog steeds actief, al behoort hij duidelijk niet tot de fans van de huidige regeringscoalitie en gedoogconstructie. Van samenwerking met de PVV moet hij net als geestverwant Ernst Hirsch Ballin heel weinig hebben.

Hierna komt nog een hele trits aan andere functies en activiteiten. Veermans belangrijkste vaste functie is die van directeur van holdingmaatschappij Bracamonte, opgezet door wijlen Henk Hoogwegt.

Het is een onderneming die zich bezighoudt met zuivel, vis, bakkerijproducten en de exploitatie van golfbanen. Daarnaast bezet hij een twintigtal bestuursfuncties, zowel in het bedrijfsleven, in de wetenschap als in diverse adviesorganen. Zo is hij adviseur van de Vietnamese regering bij het veiliger maken van de Mekong Delta. Veerman is ook een veelgevraagd voorzitter van commissies die een brisante kwestie weer in goede banen moeten leiden (voorbeelden: Amsterdamse Noord-Zuidlijn, PKN-commissie over ’hbo-predikant’). Zijn jongste verovering is die van het voorzitterschap van de raad van toezicht van de stichting VU-Windesheim.

Zijn hart blijft echter bij de agrarische sector liggen. Cees Veerman blijft vooral een akkerbouwer die kan genieten van een mooi boerenbedrijf. Het bedrijf moet dan niet al te klein zijn. De familie heeft bedrijven in de Hoeksche Waard en Frankrijk. Ook blijft Veerman zich graag buigen over langetermijnvraagstukken met betrekking tot de landbouw en is hij als zodanig een gewaardeerde vraagbaak voor bestuurders en ondernemers.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.