Home

Achtergrond

Veel landen nog niet zo ver als Nederland met castratiestop

Nederland loopt tamelijk ver voorop als het gaat om stoppen met castreren. Dat bleek tijdens de conferentie Boars Heading for 2018 in Amsterdam. Andere landen in Europa zijn nog niet zo ver. Berengeur is een zeer complex probleem met veel aspecten. Ook emoties en tradities spelen een rol. De komende jaren zullen slagen worden gemaakt.

We houden een non-probleem in het leven. Dat concludeerde directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepelorganisatie van de Nederlandse supermarktorganisaties aan het eind van de conferentie Boars Heading for 2018, over berengeur en stoppen met castreren. Jansen meldde dat er bij de Nederlandse supermarkten geen klachten binnen komen van consumenten over onwelriekend vlees. ”Alleen als er weer iets in de publiciteit is over berengeur zie je nog wel wat meer klachten.” Jansens impliciete boodschap: Niet langer zeuren, gewoon stoppen met castreren en je zult zien dat het allemaal wel meevalt.
Er mag misschien een kern van waarheid in zitten, in andere landen in West Europa wordt er zeker niet zo over gedacht. Nederland loopt behoorlijk ver voor de muziek uit als het gaat om stoppen met castreren. Op de openingsavond van het congres meldde programmaleider Gé Backus van het Nederlandse berengeurproject dat zo’n 40 procent van de Nederlandse beerbiggen al niet meer worden gecastreerd. We kennen het verhaal. In 2007 is in de verklaring van Noordwijk in november 2007 is de ambitie vastgelegd om per 2015 te stoppen met castreren. Er is een veelomvattend onderzoeksprogramma opgezet om het berengeurprobleem voor eens en voor altijd in kaart te brengen en op te lossen. Het Nederlandse initiatief is vorig jaar overgenomen door de EU. In de Europese verklaring van Brussel is de ambitie vastgelegd om per 2018 Europa breed te stoppen met castratie.
Tijdens de conferentie in Amsterdam bleek duidelijk dat het enthousiasme en optimisme van de Nederlandse onderzoekers nog niet op alle fronten wordt gedeeld. Hoewel ook in Duitsland de zaken rond castratie in beweging zijn, is de vleesindustrie nog bepaald niet enthousiast.
Hoofd verkoop Hubert Kelliger van Westfleisch gaf een inkijkje van wat Westfleisch doet op dit gebied. Het bedrijf slacht 2.500 tot 3.000 beren per week. Bij gebrek aan een elektronische detectiemethode maakt Westfelisch gebruik van de menselijke neus om berengeur vast te stellen. ”Niet optimaal”, zo stelt Kelliger. ”Je zit met de slachtbaansnelheid en de meting van de geur blijft subjectief”. Westfleisch stelt bij drie procent van de niet gecastreerde beertjes geurafwijkingen vast en wijkt daarin niet af van wat Nederlandse slachterijen vaststellen. Kelliger wees er verder op dat het kwijtraken van het stinkende vlees een probleem kan zijn. Bovendien: hoe ga je de varkenshouder uitbetalen die afwijkende dieren levert. In Duitsland zijn bovendien enkele supermarkten die alleen varkensvlees van vrouwelijke dieren willen verkopen, om zo ieder mogelijk probleem uit te sluiten.
Ook Italië is een problematisch land. Het land produceert de zwaarste varkens van heel Europa; tot zo’n 160 kilo levend gewicht. Dat gebeurt vooral voor de productie van Parma-ham. Als dat moet gebeuren met niet gecastreerde beren ontstaan er problemen. Bij zulke zware varkens is de kans op berengeur veel groter. Bovendien zijn er meer afsnijverliezen bij de productie van de hammen, die daardoor niet meer voldoen aan de kwalificaties voor Parma-ham en ook niet als zodanig mogen worden afgezet. De Italiaanse spreker Marcello Marchesi, directeur van het vleesbedrijf Martini Group liet er daarom geen misverstand over bestaan, dat zijn land voor de productie van Parma-ham een uitzondering wil bedingen als het gaat om non-castratie.
De conferentie in Amsterdam had tot doel om kennis uit te wisselen en begrip te kweken voor elkaar, taboe’s en vooroordelen in kaart te brengen en zo mogelijk te ontmaskeren. Voor een deel zal dat zijn gelukt, maar om te stoppen met castreren in heel Europa is nog een lange weg te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.