Home

Achtergrond

Varkensslachterijen willen geen Duitse toestanden

De invoering van het nieuwe varkensclassificatiesysteem CGM wordt voor de tweede keer uitgesteld.

Het PVV moet het allemaal nog goedkeuren 16 december, maar de slachterijen zijn er gewoon nog niet klaar voor. Ze zijn als de dood om in ‘Duitse toestanden’ verzeild te raken. De invoering van nieuwe apparatuur en nieuwe ‘Masken’ verliep daar begin oktober desastreus met chaos alom.

De afgelopen maanden is in verschillende slachterijen gedraaid met het oude HGP-systeem en het nieuwe GGM-systeem naast elkaar, om ervaring op te doen. Dat ging lang niet overal even goed. Uitvoerende instantie Centraal Bureau Slachtveediensten moet onder meer de proef in Boxtel overdoen.

De overgang van oud naar nieuw blijkt gecompliceerder te zijn dan verwacht. De verbanden zijn bepaald niet lineair. Directeur Marc van Rooi van de gelijknamige slachterij: “Geen touw aan vast te knopen soms. Ik denk dat we naar een compleet ander uitbetaalsysteem moeten. Sommige typen varkens komen er heel anders uit dan vroeger. Een mager B-varken classificeert veel beter dan eerst.”

Het uitstel zal er wel komen. Maar het is nu ook al wel duidelijk dat de overgang, wanneer die ook plaatsvindt, gepaard zal gaan met de nodige ketelmuziek en onduidelijkheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.