Home

Achtergrond

Varkenshouderijen niet blij met afschaffing PVV

Nijkerk – NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg en LTO varkenshouderij-voorzitter Annechien Ten Have hebben geen goed woord over voor de productschappenmotie die de Tweede Kamer dinsdag heeft aangenomen.

De Tweede Kamer nam dinsdag een motie aan die er op neer komt dat de schappen moeten worden afgeschaft.

Wyno Zwanenburg vindt het een zeer slecht idee. Hij hoopt dat minister Kamp nog een uitweg weet te vinden waardoor de schappen toch kunnen blijven functioneren. ”We hebben allerlei zaken aan kunnen pakken via de productschappen. Denk bijvoorbeeld aan de aanpak van Aujeszky in het verleden en nu de aanpak van PRRS. Afschaffen van het productschap gaat bovendien in tegen de trend van afslanken van de overheid. Er moet een nieuw orgaan komen voor de medebewindstaken die het productschap doet. Het strookt niet met de bezuinigingen die de regering zegt door te willen voeren. Het is gewoon het paard achter de wagen spannen”, aldus Zwanenburg.

Ook Annechien ten Have is ongelukkig met de ontwikkeling. ”De politici zijn helemaal los van de praktijk”, hekelt ze het genomen besluit van de Tweede Kamer.

Of registreer je om te kunnen reageren.