Home

Achtergrond 1 reactie

VNO-NCW: Nederlanders komen maar niet opdagen

Minister Kamp van Sociale Zaken buigt niet voor de steeds maar groeiende kritiek op zijn strenge toelatingsbeleid voor Bulgaren en Roemenen, terwijl alternatieven voor de sector nauwelijks toereikend blijken. Het water staat veel ondernemers aan de lippen. Het is buigen of barsten.

In november liet Kamp zich verleiden tot de uitspraak dat er in 2012 naar zijn verwachting geen tewerkstellingsvergunningen meer nodig zijn. Werkgevers moeten volgens Kamp via uitzendbureaus maar op zoek naar alternatieven voor de 2.500 Bulgaren en Roemenen die vaak al jarenlang trouwe dienst hebben bewezen.

Polen, Spanjaarden en Slovenen kunnen die rol ook vervullen, schetste Kamp deze week in een interview met Radio 1. Hij zei geen trek te hebben in open grenzen voor de Oost-Europeanen vanaf 1 januari 2012.

Over de falende inzet van Nederlandse werklozen liet hij zich niet uit. De kritiek dat deze doelgroep nauwelijks blijkt te porren voor het werk in de tuinbouwsector, lijkt hij daarmee naast zich neer te leggen.

In de sector wordt de noodzaak van de inzet van Bulgaren en Roemenen nog steeds bepleit en zelfs op juridisch niveau bevochten. Eerder dit jaar gaf de rechter een groep telers, die een kort geding had aangespannen, al gelijk. Ook het Werkbedrijf (UWV) moest erkennen dat het niet in staat bleek voldoende alternatief personeel ter beschikking te stellen.

Op Europees niveau groeit de kritiek eveneens. Het Europees Parlement nam in oktober een niet-wetgevende resolutie aan waarin staat dat alle lidstaten uiterlijk eind 2011 Bulgaren en Roemenen vrije toegang moeten geven tot de arbeidsmarkt. Kamp legt die resolutie naast zich neer. Europa heeft in een onderzoek geconcludeerd dat de aanwezigheid van Oost-Europeanen op de arbeidsmarkt geen werkloosheid heeft veroorzaakt.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wijst op recente signalen van ondernemers die in de problemen zitten. Het is kiezen: ongekwalificeerd personeel inwerken of de bedrijfsactiviteiten staken. Het feit dat zestien telers een beroep hebben aangespannen, toont aan dat de kwestie bittere ernst is.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hebben onze overheid en onze werkgeves zulke zwakke knieen dat ze buitenlandse werknemers moeten roepen de Bijstandsuitkering voor de werkschuwe Nederlanders bij elkaar te sprokkelen? Als de Nederlanders zo blijven reageren op de producie van hun eigen eten, verdienen ze niet meer dan geen uitkering en dus Honger lijden. Wie had ooit gedacht eten dat maken, de eerste basis behoefte van een mens, zo'n oneerbare taak is dat je dat maar moet uitbesteden aan (domme) boeren en gastarbeiders. Doet dit niet denken aan de ex kolonieën die we decennia van eten hebben voorzien omdat ze zelf niet in staat waren hun eigen boontjes te doppen met als gevolg (oorlog) criminaliteit om de voedsel karavaan te bemachtigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.