Home

Achtergrond 1 reactie

Thieme naar Senaat voor einde rituele slacht

Den Haag - Ze is een optimistisch mens. Marianne Thieme, voorvrouw van de Partij voor de Dieren, gaat er dan ook niet van uit dat de Eerste Kamer zich tegen haar voorstel keert om het onverdoofd (ritueel) slachten te verbieden.

De Senaat buigt zich dinsdag over het plan waarmee de Partij voor de Dieren (PvdD) een einde wil maken aan het onverdoofd slachten. Door een uitzondering in de wet mogen joodse en islamitische slagers nu nog slachten zonder de dieren vooraf te bedwelmen. De dieren hebben daarbij extra pijn en stress. ,,Dit is vermijdbaar dierenleed. Daar moeten we in ieder geval op korte termijn mee stoppen'', vindt Thieme.

Kritiek uit VVD-kringen verontrust haar niet. ,,Ik heb een beetje een déjà vu. Net als voor het laatste debat in de Tweede Kamer lopen de emoties weer op. De lobby is sterk en misschien krijgen mensen wat last van bibberende benen.''

Thieme: ,,Ik heb vertrouwen in het debat in de Eerste Kamer. Het is jammer dat de VVD niet goed naar het voorstel heeft gekeken. Er is geen omgekeerde bewijslast, dit is bestuursrechtelijk een heel normale gang van zaken. Als je een ontheffing of vergunning ergens voor wilt, moet je informatie geven. In dit geval ook. En het is dan niet aan de politiek om daarover te oordelen. Dat is aan de experts die ook oordelen over andere manieren om dieren te slachten.''

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer (VVD, PvdA, PVV, SP, D66, GroenLinks en PvdD) stemde voor de zomer in met een verbod op onverdoofd slachten. Wel kan er ontheffing worden gevraagd om toch zonder verdoving te slachten, maar die wordt alleen verleend als bij die rituele slacht niet meer dierenleed is dan bij de gewone, verdoofde slacht. CDA, ChristenUnie en SGP vinden dat een verbod de vrijheid van godsdienst aantast.

Ondanks vaak weinig bemoedigende reacties werkte Thieme drie jaar aan het verbod op het onverdoofd (ritueel) slachten. Eerder noemde ze de instemming van de Tweede Kamer een ,,historische doorbraak'' op weg naar een meer diervriendelijker samenleving. Want: ,,Met deze wet zullen alle slachtdieren voor de wet gelijk worden behandeld. Het zal dus niet meer uitmaken welk geloof hun slachter heeft.''

Het kabinet komt pas met een standpunt nadat de voorstellen door de Eerste Kamer zijn behandeld.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Thieme wil een ver bod op ritueel slachten omdat deze dieren volgens haar een paar SECONDEN pijn zouden lijden ik begrijp dat niet want zij is wel voor roofdieren
    Ik denk als een een dier zou kunnen kiezen om met een mes de kop afgesneden te worden of door een roofdier achterna gezeten worden en dan MINUTEN helse pijnen moet lijden voor dat zij of hij het leven laat dat ze toch voor het mes zouden kiezen.Het is maar goed dat zij niet aan het bewind zit want dan waren niet alleen alle boerenbedrijven maar ons hele vaderland zo naar de knoppen

Of registreer je om te kunnen reageren.