Home

Achtergrond

Superoogst aardappelen heeft deukjes

Deze dagen staat de aardappelmarkt volop in het teken van oogstresultaten die worden bijgesteld, voorraadpeilingen die worden gedaan en vraagtekens die worden gezet bij kwaliteit.

De oogstvaststelling van de Northwest European Potato Growers is weliswaar de grootste die deze overkoepelende federatie van aardappeltelers de afgelopen tien jaar heeft geboekt, er valt de laatste weken nogal wat onbruikbaar tarra af. België meldt volop bewaarproblemen, de verwerkende industrie komt met relatief hoge percentages afkeuringen en de ongebruikelijk groot uitgevallen knollen maken de plaatsbaarheid van aardappelen ook niet gemakkelijker.

De termijnprijs voor april kruipt iets omhoog, de telersprijzen voor fritesgeschikt stijgen licht, al gaat het daarbij vooral om meeleverpartijen. De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) noteert de ondermaatse fritesgeschikte voor 6 tot 9 euro per 100 kilo. Dit is een meer bij de echt vrije markt passende notering, net zoals gewone fritesgeschikte bij de schillerijen meer opbrengen dan de ’gewone’ telersnoteringen.

Prognose prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.