Home

Achtergrond

Struisvogeldiner voor tentoonstelling

Den Haag – Als voorproefje op de tentoonstelling ’Food Forward’ gaan kunstenaars Arne Hendriks en Sjim Hendrix een struisvogel bereiden alsof het een kip is. Zo kan men ervaren hoe de kleine mens zich in de toekomst zal verhouden tot alledaagse, maar naar verhouding veel grotere, ingrediënten.

De tentoonstelling toont radicale en visionaire projecten zoals bijvoorbeeld ’The Incredible Shrinking Man’ van Arne Hendriks. Hij onderzoekt of het mogelijk is de mens tot 50 centimeter te reduceren. ”Kleine mensen hebben immers minder voedsel – en ruimte – nodig”, aldus Hendriks. Om het gevoel te ervaren om klein te zijn willen de kunstenaars een struisvogel als kip bereiden.

Met een drastisch kleinere mens zou hem Malieveld alleen in een groot deel van de voedselvoorziening van Hagenaren kunnen voorzien, aldus Hendriks. Stadsbalkonnetjes groeien in zijn visie uit tot moestuinen, terwijl in grachten voldoende vis kan worden gekweekt om vrijwel het hele land te voorzien.

Hendriks wordt geïnspireerd door de Griekse uitvinder en wiskundige uit de oudheid, Archimedes. Hij stelde vast dat wanneer een lichaam in omvang toeneemt zonder dat de verhoudingen tussen lichaamsdelen veranderen, het gewicht juist veel sneller zal toenemen. Als een mens dus 20 procent groter wordt, neemt zijn lichaamsmassa met gemiddeld 73 procent toe.

Hendriks leent de naam van zijn tentoonstelling van de gelijknamige science-fiction film uit 1957. In de film krimpt een mens overigens tegen zijn wil doordat hij met zijn boot in een radio-actieve wolk terecht komt. De mens laten krimpen door radio-activiteit is echter geen optie, al zal de mens ook niet door radio-activiteit groeien, zoals het geval met het Japanse filmmonster Godzilla.

Of registreer je om te kunnen reageren.