Home

Achtergrond 2 reacties

Spotmarkt voorloper hele zuivelmarkt?

De spotmarkt voor rauwe melk ging deze week hard onderuit.Harder in ieder geval dan de zuivel de laatste tijd gewend is. Op zich is een stevige daling van de spotmarktprijs kort voor de kerstdagen niet ongewoon, maar kenners van de zuivelmarkt zoeken er meer achter. Veel zuivelprijzen blijven nog relatief stabiel, probleem is echter dat de handel zeer moeizaam loopt.

Allerlei factoren leiden ertoe dat grote afnemers van zuivel, zoals China, andere Aziatische landen en Rusland, de hand op de knip houden. Allemaal voelen ze de gevolgen van economische tegenwind en onzekerheid op de mondiale financiële markten.

Daarnaast blijft vooralsnog onzekerheid bestaan over een grote Algerijnse order voor melkpoeder. De EU zou daarvoor mageremelkpoeder kunnen leveren, maar dan moeten de autoriteiten in Algiers wel het groene licht geven.

Het enige product dat prima geprijsd en ook goed gevraagd blijft, is weipoeder.

Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit de meest recente veiling van Dairy Auctions Online (DAO). De daar aangeboden weipoeder was rap verkocht, waarbij mogelijk ook meehielp dat het niet al te duur in de markt werd gezet.

Bij al het prijsgeweld lijkt de vleeskalverhouderij steeds meer buiten beeld te raken als klant. Deze sector neemt nog wel veel weipoeder af, maar bepaalt de markt niet meer. Deze sector moet steeds meer zoeken naar alternatieven. Vaak buiten de zuivel. Ook vleeskalvergigant Van Drie erkent dat.

De kaasmarkt loopt moeizaam. De Nederlandse kaasprijzen blijven nog aardig stabiel, de Duitse kaasprijzen gaan behoorlijk omlaag. Daarbij helpt niet dat de export naar de Russische markt enigszins stagneert.

Prognose: prijsdruk.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wereld

  snap het niet
  Fonterra plust en stelt de prijs naar boven bij
  De euro zakt
  En onze prijzen zakken
  Hier klopt iets niet of zijn ze buiten europa veel slimmer

 • no-profile-image

  In Nieuw Zeeland zakt de koers van de kiwidollar hard.Logisch dat ze dan meer muntjes voor hun zuivel krijgen. Daarbij hebben de Nieuw Zeelanders een streepje voor bij de import in China. Wij zijn relatief duur en hebben bij de export daar meer hinder van.

Of registreer je om te kunnen reageren.