Home

Achtergrond

Sparkspread verzwakt door grote daling elektriciteitsprijzen

De termijnprijzen voor elektriciteit zijn licht gedaald.

Door een hoge windproductie is de prijs voor elektra op de spotmarkt (APX) fors gedaald tot ruim 47 euro per Mwh tijdens daluren, en 56 euro op piekmomenten. De gasprijs op de termijnmarkt is licht gedaald tot 26,2 cent bij levering in 2012, en 23,5 cent op de sportmarkt.

Omdat de daling van de gasprijs achterblijft bij de prijsdaling voor elektra, is de gemiddelde marge voor WKK-bezitters, de zogeheten sparkspread, gedaald tot 25 euro per Mwh. Daarmee ligt de sparkspread meer dan 5 euro per Mwh onder het prijsniveau dat LTO als renderend beschouwt.

De olieprijs is na een korte stijging weer dalende. In eerste instantie werd een consumptiegroei verwacht vanwege hoop op een nieuw noodplan voor de Eurozone. Het vertrouwen is echter tanende nu kredietbeoordelaar Moody’s aangeeft de deal van 26 van de 27 lidstaten van de EU zwak te vinden. De kredietbeoordelaar zal de komende maanden het kredietwaardigheidsoordeel van een serie EU-lidstaten waaronder Duitsland, Frankrijk en Nederland nader onder de loep nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.