Home

Achtergrond

Sector in kramp om residupublicatie

De residudiscussie is weer terug na publicatie van residusteekproeven door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). De sector (inclusief supermarkten) is opnieuw in de kramp geschoten over mogelijke effecten van publicatie van deze gevoelige gegevens.

Dat is niet gek; de publicaties hebben de laatste jaren geleid tot extra bovenwettelijke eisen van supermarkten. En juist de NVWA concludeert in zijn rapport dat de extra supermarkteisen tot schonere groente en fruit leiden.

Wie kijkt naar de reacties bekruipt echter een déjà vu-gevoel. De gesprekken tussen milieu-organisaties en de sector, maar ook gesprekken met de ministeries van ELI en VWS met hebben de laatste jaren niets opgeleverd. De NVWA stuurde eind vorige week onverwacht de residuresultaten de ether in met daarin opnieuw een overzicht van prestaties van supermarktketens. Het frustreert supermarkten dat de naam erbij afgedrukt staat, terwijl de aantallen te klein zijn en de steekproeven niet willekeurig zijn om conclusies te trekken. De milieu-organisaties gebruiken die gegevens om zelf hun weet-wat-je-eet-campagne te voeren en de conclusies op te kloppen tot een gifmeter voor klanten van supermarkten.

Zijn we dan helemaal niets opgeschoten? Dat wel. De sector en het Voedingscentrum hebben de handen ineen geslagen en zijn een website allesoverbestrijdingsmiddelen.nl gestart. Hier moet genuanceerde informatie komen over risico’s van bestrijdingsmiddelen. Ook klinkt voor het eerst de term rechtszaak. Supermarktkoepel CBL sluit niet uit dat het in de toekomst een rechtszaak begint tegen openbaarmaking van de residugegevens. FrugiVenta, CBL en de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) maakten bezwaar tegen de verstrekking van de NVWA-gegevens door het ministerie van ELI. Het leed was al geschied bij de hoorzitting afgelopen maandag; de resultaten waren al verstuurd naar de milieu-organisaties. Toch wilden de partijen het ministerie overtuigen dat er mogelijkheden zijn om van openbaarmaking af te zien. ”Openbaarmaking kan voorkomen worden als het andere partijen schaadt. Dat is volgens ons hier het geval. Gegevens worden misbruikt door de milieu-organisaties”, stelt FrugiVenta-directeur Gert Mulder.

Maar de rol van de NVWA is eigenlijk opvallender. Deze organisatie doet niet zo heel veel anders in zijn rapportage door de namen te publiceren van de supermarkten. Directeur Bart van Opzeeland van Foodwatch kon deze week nauwelijks een onderwerp noemen dat de weet-wat-je-eet-campagne toevoegt aan de NVWA-rapportage. De NVWA wekt de indruk eenzelfde agenda te voeren als de milieu-organisaties en geeft dat in het rapport feitelijk toe door te verwijzen naar het succes van extra eisen van supermarktorganisaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.