Home

Achtergrond 1 reactie

Rente daalt, kredietcrisis ligt op de loer

De Euribor 3 maanden rente is na een dagenlange stijging weer op weg naar beneden.

Het rentetarief betreft in feite de rente die banken zeggen elkaar toe te berekenen. De Euribor 3 maanden geldt vaak als referentie bij leningen. De rente staat laag. Voordat de crisis in 2008 aanving, lag het rentetarief tussen de 3,5 en 5 procent.

Het tarief daalt vanwege een groeiende verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) het rentetarief volgende week donderdag zal verlagen met een kwart procentpunt, tot 1 procent, hetzelfde niveau als begin 2011. De ECB verlaagt de rente om vertrouwen te scheppen en de economie te stimuleren.

Banken vertrouwen elkaar volgens de ECB onvoldoende. Sommige banken zijn vrijwel afgesloten van de kapitaalmarkt. Donderdag verleende de ECB 8 miljard euro aan kortlopende leningen. De banken kunnen door een laag ECB-tarief goedkoop aan kapitaal komen. De hoop is dat ze een lage rente doorgeven aan klanten of ten minste meer geld gaan uitzetten en een kredietcrisis a la 2008 uitblijft.

De belangrijkste bank voor de land- en tuinbouw, de Rabobank, claimt dat de kapitaalsbehoefte van 33 miljard euro voor volgend jaar reeds gedekt is. De bank zag zijn kredietwaardigheidsstatus door Standard & Poor’s verlaagd van triple-A tot double-A met stabiele vooruitzichten. De bank behoudt de hoogste kredietwaardigheidsstatus van alle private banken ter wereld.

De lage rente kan de inflatie, die nu in de Eurozone reeds 3 procent bedraagt, omhoog stuwen. Door geldontwaarding verliezen burgers koopkracht. De renteverlaging kan tijdelijk effect hebben, maar de structurele problemen van de Eurozone worden er niet door opgelost.

Momenteel wordt gezocht naar mogelijkheden de grip van Brussel op fiscale discipline van de lidstaten te vergroten. Zowel Frankrijk als Duitsland zetten zich hiervoor in. De maatregel, of in feite aanpassing van het Verdrag van Lissabon, is gericht op de toekomst.

De oplossing voor de huidige problematiek kan liggen in het verlaten van de Eurozone door enkele lidstaten of het massaal opkopen van staatsobligaties van landen die door de markt gedwongen worden tot hoge rentes. Het uitgeven van Europese staatsobligaties met d een rente gebaseerd op de prestaties van alle lidstaten, lijkt politiek onhaalbaar.

Eén reactie

  • no-profile-image

    De rabobank spekt zichzelf en laat door te hoge rente te berekenen vele bedrijven naar de klote gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.