Home

Achtergrond 3 reacties

Redding euro ver weg, tweedeling EU lijkt feit

De voor de agribusiness cruciale redding van de euro lijkt nog geen feit. Een eurotop die bedoeld is om structureel de eurozone te versterken, oogst wisselende commentaren.

De leden van de eurozone plus vijf of zes EU-landen die geen lid zijn, kiezen voor een nieuw verdrag waarin automatische sancties voor het overtreden van begrotingsafspraken zijn opgenomen.

Er is ook overeenstemming tussen leiders over een Frans-Duits voorstel om voortaan binnen de eurozone aan de hand van een gekwalificeerde meerderheid van stemmen (85 procent) besluiten te nemen over het Europese noodfonds in plaats van op basis van unanimiteit. In de Nederlandse grondwet is het begrotingsrecht echter toegewezen aan het parlement.

Het Verenigd Koninkrijk tekent het verdrag volgens waarnemers niet, omdat het tegen een nieuwe in het verdrag opgenomen belasting op effectenhandel is. Hongarije gaat schoorvoetend akkoord, terwijl Zweden en het eurosceptische Tsjechië pas na bedenktijd ja hebben gezegd. Ierland overweegt een referendum.

De ondertekenaars zijn akkoord met het opzetten van een tweede Europees noodfonds, dat een waarde krijgt van 500 miljard euro.

De uitkomst van de eurotop zou gezien de tweedeling in Europa weleens, in de woorden van The Economist, een ’Great Divorce’ (grote echtscheiding) van Europese naties kunnen betekenen.
Voor de handel is wel belangrijk dat in het nieuwe Europese verdrag wordt afgesproken dat alle zaken aangaande de samensmelting van Europese markten blijvend ook met EU-lidstaten die geen euro als munt voeren, worden besproken. Het betreft een Britse eis.

Het is voor de agribusiness ook voordelig dat de Europese Centrale Bank (ECB) nog voor de eurotop op donderdag de rente die het berekent aan banken heeft verlaagd met 0,25 procentpunt. Bovendien kunnen banken de komende drie jaar onbeperkt (goedkoop) lenen bij de ECB, en zijn eisen voor reserves die banken moeten aanhouden omlaag bijgesteld.

De hoop is dat banken daardoor sterker komen te staan en wellicht ook hun uitleengedrag verruimen, wat de economie kan stimuleren. Een nieuwe kredietcrisis zou catastrofaal uitpakken voor de agribusiness, waarvan segmenten als de glastuinbouw en varkenshouderij opvallend zwaar gefinancierd zijn.

De aandelenmarkten daalden eerst, maar zijn daarna eerst gestegen en waren tegen vrijdagmiddag gestabiliseerd. De euro beweegt nog steeds rond een waarde van $ 1,34.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Begrijp ik goed dat de landbouw het erg positief zal vinden als er weer meer geleend an worden van banken die nog stees niet hebben wat gister als minimum werd bestempeld? Als dat zo is heeft de crisis alleen maar veel verstoring opgeleverd en gaan we op de oude voet voort. Lenen om de oude lening af te lossen en geld in een cirkel van bank naar bank, tot dat het geld via vele banken weer bij bank 1 terug is als aflossing, hiervoor heeft bank 1 wel eerst een nieuwe lening verstrekt. Waarom durft niemand de maatregelen te nemen die economen al maanden voorstellen. Nee we zijn blij met verder zweven op de roze ballon die nog een zweef vermogen heeft maar ieder moment echt kan ploffen.

 • no-profile-image

  De banken (MUTINATIONALS) kunnen onbeperkt goed koop lenen bij de ECB (geld van de burger)
  Nu hopen onze vertegenwoordigers (DE POLITEK) dat die MULTINATIONALS ons meer voor minder gaan lenen,
  Dat hebben ze zo zelf beslist. .Omdat de burger niet in staat is zo'n slimme beslissing te nemen (REFERENDUM) .Aldus de. politiek.

 • no-profile-image

  Hamstra wat besloten is, had maanden eerder toch ook gekund, alleen toen bleek het niet te kunnen om allerlei duistere redenen
  Het toont weer eens duidelijk aan het >onvermogen< van onze politicie en het gevaar dat schuilt in ons hele economische bestel. Is er nog maar één idee geopperd om Brussel meer macht te geven over begotingen van de lidstaten om geen herhaling te krijgen. Lees ik meteen maar Nederland heeft grondwettelijk bepaalt dat de Tweede Kamer hier alleen over gaat, zal elders niet anders zijn. Zal wel zo zijn maar willen we 1 munt moeten we ook 1 financieel en sociaal beleid accepteren, anders hebben we overmorgen echt een imploderend Europa. De tijd zal het leren, maar de geschiedenis heeft zich nog steeds herhaald. De machthebbers hebben nog nooit geleerd van de fouten van hun voorgangers, zal in Brussel niet anders gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.