Home

Achtergrond 1 reactie

Productschappen zijn te lang stil blijven zitten

Een meerderheid van het parlement heeft de motie ondersteund die de regering oproept de productschappen op te heffen. LTO Nederland probeert de schade beperkt te houden. Een gesprek met Albert Jan Maat.

De motie van Charlie Aptroot (VVD) heeft het gehaald. Wat vindt u?
Ik vind het teleurstellend. We hebben samen met MKB Nederland en VNO- NCW gelobbyd voor onze eigen plannen: verder met afgeslankte productschappen en dat hebben we niet gehaald. Eén van de regeringspartijen heeft ons teleurgesteld.

En nu?
Ik heb vanochtend al contact gehad met minister Maxime Verhagen en in januari gaan we in gesprek met de agribusiness om te kijken hoe we nu verder moeten. Ook dan praten we verder met de minister.

Is er dan nog een kans dat de productschappen niet worden opgeheven?
De Tweede Kamer vraag wel om afschaffing. Maar dat kost ook geld en de regering is niet van plan extra geld uit te trekken. Deze motie heeft geen financiële onderbouwing. Afschaffing van productschappen moet per wet gebeuren. Dat moet door de Tweede en de Eerste Kamer, dus dat traject is er ook nog. Het is op dit moment allemaal heel onoverzichtelijk.

Had de commotie kunnen worden voorkomen?
Ja. Het is begonnen met een discussie over de bedrijfsschappen en voor het gemak zijn de productschappen daarin meegenomen. De productschappen hebben dat onvoldoende zien aankomen. Als het Rijk bezuinigt met het ontslaan van 18.000 ambtenaren, dan kun je als productschap niet stilzitten en niets doen. Dat Agnes van Ardenne fors ingrijpt bij het Productschap Tuinbouw is goed, maar het komt we twee jaar te laat. Het heeft mij geweldig geïrriteerd dat de productschapsvoorzitters niet tot beweging te krijgen waren, ook niet toen wij ze drie jaar geleden al waarschuwden.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    R. Mens

    Misschien wel handig om erbij te vermelden met wie het interview is gehouden. Ik neem aan met LTO-voorzitter Albert Jan Maat...?

Of registreer je om te kunnen reageren.