Home

Achtergrond

Prijzen vochtige voeders staan onder druk

De prijzen van vochtige voeders staan onder druk. De aanvoer is fors terwijl de vraag wat lijkt af te nemen.

Opvallend nieuws kwam deze week uit Noord-Holland waar Cono haar leden heeft verboden om nog langer tarwegistconcentraat (TGC) aan de koeien te voeren. De TGC zou niet goed reageren met de aromazuursels die Cono bij de bereiding van kaas gebruikt. Het probleem beperkt zich tot nu toe tot Cono. Vooralsnog lijkt van een landelijke prijsval van TGC nog geen sprake. De hoeveelheid TGC die door Cono-leveranciers wordt geleverd zou daarvoor volgens een grote handelspartij te beperkt zijn. Of dat daadwerkelijk zo is zal komende weken duidelijk worden. Ook is het afwachten of andere melkveehouders besluiten TGC even links te laten liggen.

Bierbostel is afgelopen week een dubbeltje in prijs verlaagd. De productie ligt hoger dan verwacht, ten opzichte van andere jaren. De aanvoer van aardappelproducten is flink. Van levertijden is dan ook geen sprake meer.

De bietencampagne wordt naar verwachting 10 januari afgesloten. Dat is eerder dan gedacht. Het aantal bieten dat per dag wordt verwerkt ligt hoger dan ingeschat. De prijs van perspulp wordt niet meer aangepast. Een beperkte hoeveelheid van de perspulp verdwijnt in de vergisters van Cosun. De markt voor ruwvoeders is rustig. Stro is vlot te leveren, luzerne van goede kwaliteit is nog steeds goed beschikbaar. De prijzen altijd nog hoog.

Prognose: prijzen onder druk./

Of registreer je om te kunnen reageren.