Home

Achtergrond

Poeders duurder, kaas zwakker geprijsd

De signalen uit de zuivelmarkt zijn verdeeld. De afzet van kaas en mageremelkpoeder blijft goed lopen, maar de kaasprijzen vertonen daarbij een licht dalende tendens, de melkpoederprijzen een licht stijgende lijn.

Een goede reden voor het ene of het andere lijkt nog moeilijk aan te wijzen.

De export van mageremelkpoeder loopt redelijk, mede dankzij de hardere dollar ten opzichte van de euro. De prijsstijging voor mageremelkpoeder lijkt echter voor een deel ook voort te komen uit hoop en verwachting. Dat is de hoop en verwachting dat Europa magere melkpoeder mag leveren voor een grote Algerije-tender. Daar is nog steeds geen zekerheid over.

De kaasprijzen zijn de laatste tijd ietwat dalend, vooral de Duitse kaasprijzen. Het stimuleert de vraag binnen de EU. De export naar Rusland loopt goed door. Ondertussen bestaan er nauwelijks voorraden.

Dat gaat ook op voor veel andere producten, zoals boter. De prijs daarvan lijkt aardig gestabiliseerd in de Europese Unie.

De prijs van weipoeder is deze week weer flink omhoog gegaan, al is het niveau van eind februari/begin maart van dit jaar nog niet geëvenaard. Dat zou ergens in de komende weken zo maar kunnen gebeuren. Weipoeder voor veevoer bracht deze week ruim € 1000 per ton op, weipoeder voor food ging voor zo’n € 100 meer weg.

Bij de vloeibare producten is een daling te zijn van de prijs voor melkconcentraat. Die daalde van zo’n € 2150 naar € 1900 per ton. Room blijft nog goed geprijsd (€ 4600/ton), maar de verwachting is dat de notering daarvan midden volgende week inzakt. Die is de kerstvraag vrijwel voorbij. De notering voor rauwe (spot)melk blijft dalen.

Prognose: vloeibaar en kaas dalen in prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.