Home

Achtergrond

Opleving op beurzen houdt niet lang aan

De beurs is na een korte opleving weer gekalmeerd. Aandelen schotenkoersen aanvankelijk omhoog nadat bekend werd dat de Europese Centrale Bank veel meer geld dan verwacht tegen een voordelige rente heeft verstrekt aan banken.

De opleving werd deels tenietgedaan door winstnemingen, omdat na weken van verlies eindelijk enkele dagen een plus te noteren is geweest. Deels blijft onderhuids de zorg bestaan dat de Eurozone zich nog altijd in zeer troebele wateren bevindt.

De agrarische grondstoffenmarkt geeft momenteel weinig richting. De bewegingen zijn zeer beperkt en in algemene zin wordt nog altijd gerekend op een daling van bijvoorbeeld de graanprijs maar ook de suikerprijs. Voor boeren is dat slecht, maar zoals Eurostat deze week bekendmaakte, zijn boeren in de EU als geheel in 2011 nog altijd koopkrachtiger geworden.

Opvallend is de forse stijging, met 11 procent op weekbasis, van het aandeel JBS. Op de Bovespa-beurs noteert de Braziliaanse vleesreus nu ongeveer $ 6,40 per aandeel. Het betreft de hoogste waarde sinds 15 maart. Deels kan de stijging worden verklaard uit de verwachte daling van voerprijzen, die ook de Amerikaanse concurrenten Smithfield en Tyson omhoog stuwden. Deze aandelen staan nu zelfs op het hoogste niveau sinds 2010.

Analisten wijzen ook op de aantrekkende rundvleesexport vanuit Brazilië. Vleesconcerns in het Zuid-Amerikaanse land leken enigszins te verzwakken doordat de munt, de réais, in oktober flink in waarde steeg. In 2010 bereikte de munt ook al deze waarde en toen beschuldigde de regering de VS van wisselkoersmanipulatie. Inmiddels is de waarde weer dalende. Beleggers zijn bovendien gerustgesteld. Na jaren van overnames die de waarde van het aandeel soms deden verwateren, denkt JBS nu synergievoordelen te kunnen gaan realiseren, van zo’n 500 miljoen dollar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.