Home

Achtergrond

Nieuw bedrijf met 48 hectare in Groningen

In het Groningse Scharmer staat een vrijwel nieuw melkveebedrijf van circa 48 hectare. Ook vee, toeslagrechten en het melkquotum kunnen worden overgenomen.

De huidige eigenaar moest zijn boerderij ruim tien jaar geleden verplaatsen. ,,Hij kwam toen terecht op deze locatie en heeft in 2000 de twee oude schuren die er stonden afgebroken en een nieuwe boerderij gebouwd", zegt Klaas Siert de Vries van makelaarskantoor Koomans-Achterhof. De melkveehouder heeft echter geen opvolger, daarom wordt de boerderij nu verkocht.

De verkaveling is uitstekend. Alle grond ligt rondom de boerderij en de percelen zijn allemaal gedraineerd. ”Het is goede Veenkoloniale zandgrond met een hoog organische stofgehalte”, zegt De Vries. ”De grond is deels in gebruik als grasland en deels als bouwland.” De grond is ook geschikt voor de teelt van aardappelen.

De boerderij staat aan het eind van een lange oprijlaan. Daar is in 2000 een nieuwe, grote woning gebouwd in Groningse stijl. Op de begane grond is een woonkamer van ongeveer 35 vierkante meter met eikenhouten vloer en schoorsteenkanaal. De woonkeuken is ruim 30 vierkante meter en heeft een moderne keuken met inbouwapparatuur en openslaande tuindeuren. Verder is er een slaapkamer, toilet, badkamer met douche en bad, kantoor en wasruimte met deur naar de tuin. Op de begane grond is vloerverwarming.

Op de eerste verdieping zijn nog eens vier ruime slaapkamers, een badkamer met douche en toilet, vaste bergkast. Verder is er een grote bergzolder.

De woning is goed geïsoleerd en heeft een installatie voor het ontkalken van leidingwater. Die ontkalkingsinstallatie wordt zowel voor het huis als bedrijfsgedeelte gebruikt. Vanuit de woning kan men via de bijkeuken en garage naar de werktuigenschuur.

De werktuigenschuur is eveneens gebouwd in 2000 en is 40 bij 15 meter. Dertig meter van de schuur is uitgevoerd als open-frontschuur.

De overige 10 meter is dicht en heeft een schuifdeur en roldeur. Het dichte deel doet dienst als garage. De schuur heeft geverfde stalen spanten en is bekleed met damwandprofielplaten.

Achter de werktuigenstalling staat een ligboxenstal van 20 bij 55 meter. De stal heeft 76 zwevende boxen voor melkkoeien, 6 voerligboxen, 2 krachtvoerboxen en een veiligheidsvoerhek. Daarnaast zijn er 38 ligboxen voor jongvee, enkele strohokken voor kalveren en een afkalfhok.

De koeien worden gemolken in een 2 x 4 open tandem melkstal (Gascoigne) met automatische afname, koeherkenning en krachtvoerverstrekking. Er is genoeg ruimte om de melkstal uit te breiden en er bijvoorbeeld een 2 x 14 zij-aan-zij melkstal van te maken, zegt De Vries.

De stal heeft veel licht en lucht en is deels voorzien van luchtgeleidingplaten. De zijwanden zijn grotendeels open en de stalmuren bestaan uit betonelementen met grindstructuur. Op de topgevels van de stal zitten damwandprofielplaten.

De melk gaat in een eigen melktank van circa 8.000 liter. Naast het tanklokaal is een machinekamer met hygiënesluis en toilet. De ligboxenstal is gedeeltelijk onderkelderd en heeft een mest-opslag van ongeveer 1.300 kubieke meter. Daarnaast is er een vaste mestplaat van 40 vierkante meter.

Vanaf de stal is er nog koepad van betonplaten van 225 meter. Verder is er nog een kavelpad (asfalt) van ongeveer 700 meter. Dit kavelpad is mandelig in eigendom met de buurman.

De boerderij is ook interessant voor melkveehouders die meer koeien willen melken. De open-frontschuur kan worden omgebouwd tot jongveestal waardoor er meer koeien in de ligboxenstal kunnen worden gehouden. Binnen het bouwblok zijn echter ook ruim voldoende andere mogelijkheden voor uitbreiding, aldus De Vries.

De boerderij valt onder de AMvB melkrundveehouderijbedrijf. In het nieuwe ontwerpbestemmingsplan wordt bovendien de mogelijkheid geboden voor uitbreiding van het bouwblok tot 2 hectare.

Het melkquotum kan indien gewenst ook worden overgenomen, evenals de veestapel.

De boerderij ligt vlakbij Scharmer, een dorp met circa duizend inwoners. Hoogezand en Groningen liggen ongeveer 10 kilometer van de boerderij. In deze plaatsen zijn alle voorzieningen op het gebied van basisonderwijs, verenigingsleven, sport en recreatie en winkels. Via de A7 is men in 20 minuten in het centrum van de stad Groningen.

Meer informatie: Koomans-Achterhof, Klaas Siert de Vries, 0594 – 50 62 23 of 06 – 10 91 65 42 www.koomans-achterhof.nl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.