Home

Achtergrond 1 reactie

NVV-voorbeeld nog niet nagevolgd

De NVV gaat vanaf 1 januari zijn varkens- en biggennoteringen bekend maken exclusief btw.

Het zal er dus op neerkomen dat er zo’n 6 procent btw uit de notering wordt gehaald, die daardoor lager uitkomt. De NVV kiest hiervoor naar eigen zeggen omdat het overgrote deel van de bedrijven onder de btw-regeling valt. Bovendien loopt de notering meer in de pas met het buitenland, waar ook genoteerd wordt exclusief btw.

Volgens Theo Duteweerd van de NVV-noteringscommissie is er over het algemeen positief gereageerd op dit voornemen. Duteweerd: ”Je hoort meestal wel dat men er even aan moet wennen. Maar over het algemeen vindt men het geen probleem.”

Het voorbeeld van de NVV vindt nog geen navolging. Cees Oostrom van de sectie varkenshouderij van de NBHV en als zodanig ook betrokken bij de beursprijs: ”Het is hun beleid. Ze zijn vrij om het zo te doen. Wij staan er neutraal tegenover. Er is in de beurscommissie niet over gesproken om het ook zo te doen.” Oostrom vindt wel dat de situatie met name voor de binnenlandse markt onduidelijker wordt, nu de NVV als enige exclusief btw gaat noteren.

Bennie ten Thije, voorzitter van de noteringscommissie van de DPP-biggennotering meldt dat er binnen de DPP-noteringscommissie wel over het NVV-initiatief is gesproken. ”We hebben echter besloten om het voorlopig niet na te volgen. Onze eerste zorg is om een sterke notering met voldoende niveau neer te zetten, zodat de toeslagen binnen de perken blijven. Daarin slagen we tot nu toe goed.”

Ten Thije geeft verder aan dat de noteringscommissie begin volgend jaar de notering tegen het licht gaat houden en de criteria gaat herijken. Ten Thije: ”Het gaat dan om zaken als koppelgrootte en entingen. Tot nu toe geven we alleen een notering, zonder dat criteria voor koppelgrootte en entingen. Dat is tot nu toe een zaak voor de handelspartijen.” Ten Thije verwacht dat ook het btw-verhaal dan weer voor het voetlicht zal komen. Hij wil daarvoor ook in overleg met andere partijen die een notering vaststellen. ”Nederland noteert wel als enige in Europa inclusief btw. Dat moet misschien toch maar eens veranderen.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    kipknor

    Zoals de nvv wil noteren is een betere manier om je met het buitenland te vergelijken. Echter het moment dat wordt gekozen is in de tijd dat de prijzen een redelijk niveau hebben bereikt.
    Als de prijs 1.20 is zit er 6.8 cent btw in en bij 1.60 is dat 9.1 cent. De incl prijs van vion is altijd redelijk gelijk met de excl prijs in Duitsland. Als ze nu een korrectie van de btw doen ( 9.1 cent), en dat verschil in notering met Duitsland blijft, is dat bij een lagere notering dan 1.60 nadelig voor de leveranciers, bij een hoger notering werkt dat in het voordeel van de leverancier. Ik ben benieuwd hoe men dit aanpakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.