Home

Achtergrond 1 reactie

NVV-notering één cent hoger

De Duitse varkensnoteringen blijven staan op € 1,63. De NVV verhoogt de notering voor de tweede week op rij met een cent.

In een toelichting wijst de NVV erop dat de notering een nettonotering is; een prijs inclusief alle toeslagen. De stijging van de NVV-notering is dan ook vooral een gevolg van de stijgende toeslagen die de vakbond in de markt ziet.

Dat deze waarneming juist is bewijst ook wel de gang van zaken deze week. Vion maakte donderdag bekend dat het de afgelopen week eenmalig 2 cent bovenop de bordesprijs betaalt. De reden is simpel: er wordt door de slachterijen gevochten om de varkens, dit ondanks dat ze aangeven dat de vleeshandel maar heel gewoontjes loopt.

Vion is daarbij het slachtoffer van zijn eigen transparantie. Het bedrijf maakt op maandag keurig zijn bordesprijs bekend. De andere slachterijen leunen achterover en komen op woensdag met een notering. Ze weten precies hoe Vion betaalt en via de toeslagen gaan ze net even over de prijs van Vion heen en krijgen zo de varkens binnen.

Vion heeft nu als reactie aangekondigd zijn manier van werken opnieuw tegen het licht te willen houden. In de loop van volgend jaar wil het bedrijf meer duidelijkheid geven.

De NVV stelt dat varkenshouders goed op moeten letten welke nettoprijs, dus de prijs inclusief de toeslagen, ze krijgen voor hun varkens. Ook is het verstandig om de slachtrendementen van de dieren goed te registreren. Dit alles ook met het oog op de komende veranderingen in de classificatie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    john **

    vion , maak maar mooi op maandag de bordesprijs bekend, en als de varkens door de week toch wat meer opgebracht hebben > vrijdag een extra toeslag bekend maken. Laat ook andere partijen maar eens initiatief tonen met de notering.

Of registreer je om te kunnen reageren.