Home

Achtergrond

Melkveebedrijf met nieuwe stal in Brabant

In het Brabantse Haps staat een melkveebedrijf voor 140 melkkoeien en 70 stuks jongvee. Het bedrijf is de laatste jaren flink onder handen genomen. Zo is erin 2009 nog een nieuwe ligboxenstal gebouwd. Datzelfde jaar zijn er twee nieuwe sleufsilo’s gebouwd.

Het bedrijf is met 18 hectare niet groot, maar dat hoeft geen belemmering te zijn, zegt Jelle Hettinga van Agriteam Makelaars uit Ravenstein. ”Integendeel, dit bedrijf is juist interessant door de nieuwe bedrijfsgebouwen en de beperkte hoeveelheid eigen grond”, aldus Hettinga. ”De vermogensbehoefte is in relatie tot de capaciteit van de stal gunstig en de kostprijs per kilo melk ligt daardoor lager. Mestafzet en voeraankoop is goedkoper dan de aankoop van landbouwgrond”, aldus de makelaar.

De mest wordt nu in de regio afgezet. Ook het nieuwe mestbeleid van staatssecretaris Henk Bleker hoeft geen probleem te zijn, zegt William Peters, makelaar en collega van Jelle Hettinga. Daardoor moeten boeren met een mestoverschot straks een deel van de mest verplicht aanbieden voor mestverwerking. Met name loonwerkers in Brabant zijn van plan om te investeren in mestverwerking, waardoor de melkveehouder ook dan naar verwachting nog de mest in de regio kwijt kan.

”Voor 140 melkkoeien is geen 60 hectare eigen grond nodig om voldoende voer te genereren”, zegt de makelaar. ”Ook voor de mestafzet is eigen grond niet noodzakelijk. Uiteraard is het wel van belang om een goed aankoopbeleid te voeren wat betreft ruwvoer en krachtvoer.”

Het bedrijf heeft een capaciteit van ongeveer 140 melkkoeien, daarnaast zijn er nog enkele strohokken. De ligboxenstal is in 2009 gebouwd en is 52 meter lang en 32 meter breed. De zijwanden van de stal zijn grotendeels open.

In de nieuwe ligboxenstal zitten een roostervloer en Spinder, voornamelijk zwevende, boxafscheidingen. De melkkoeien liggen in diepstrooisel boxen. Verder zijn er drie krachtvoerautomaten (Manus).

Het drinkwater kan worden verwarmd en wordt volledig rondgepompt langs vijf waterbakken en vijf sneldrinkers. De koeien worden gemolken in een 2 x 9 visgraat melkstal met melkmeting (Optiflow). De melkstal is in 2010 uitgebreid en opnieuw ingericht.

De melktank (Meko) heeft een capaciteit van 12.000 liter. De koelmotor is van 2010.
Voor de krachtvoeropslag staan er vijf silo’s op het bedrijf met een totale capaciteit van circa 40 ton. Daarnaast is er een silo voor kunstmest (10 ton). Het hele bedrijf heeft circa 3.500 kubieke meter ruimte voor mestopslag.

Een deel van de voormalige ligboxenstal is geïntegreerd in de nieuwbouw van 2009. Daar is ook een kantoor, hygiënesluis en toilet. Het jongvee en de machines staan in de bestaande jongveestal en machineberging. Daar is plaats voor ongeveer 70 stuks jongvee.

Het ruwvoer gaat in twee sleufsilo’s van 32 meter lang, 11,5 meter breed en een wandhoogte van 2 meter. Daarnaast is er nog een oudere sleufsilo van 30 meter lang en 12 meter breed.

De boerderij is in totaal 18 hectare, waarvan circa 1,25 hectare bouwblok. De huiskavel is ongeveer 13 hectare. Aan de huiskavel grenst nog pachtgrond van de gemeente. Voor boeren die toch meer grond willen, komt er met enige regelmaat grond te koop in de regio.

”De bedrijfswoning van 1972 is goed geïsoleerd en goed onderhouden”, zegt Hettinga. Op de begane grond zijn een woonkamer, woonkeuken, en een slaapkamer/kantoor. Daarnaast is er een badkamer en een toilet in de bijkeuken. Op de eerste verdieping zijn nog eens vier slaapkamers.
De boerderij ligt vlakbij Haps, een dorp met ongeveer 2.800 inwoners in het Land van Cuijk. In het dorp zijn alle basisvoorzieningen aanwezig. Haps ligt zo’n 15 kilometer van Nijmegen.

De vraagprijs voor het bedrijf is 2.385.000 euro. Het melkquotum en de toeslagrechten horen niet bij de verkoop.

Meer informatie: Agriteam Makelaars, Jelle Hettinga, 0486 – 41 75 65 of 06 – 51 36 11 10 en William Peters 06 – 20 73 62 66

Foto

agd.media

Of registreer je om te kunnen reageren.