Home

Achtergrond

Melkveebedrijf in Noord-Holland

In Noord-Holland staat een melkveebedrijf met 46 hectare uitstekende kleigrond in de verkoop. De huiskavel is 38 hectare. Alle grond is gedraineerd.

Het melkveebedrijf is niet nieuw, maar zeer goed onderhouden. In 2008 is er naast de ligboxenstal nog een nieuwe sleufsilo geplaatst van 28 bij 6,5 meter. ,,De melkveehouder heeft geen bedrijfsopvolger. Daarom gaat het bedrijf van de hand.", zegt Dick Waiboer van Klaver Makelaardij.

De (stenen) 2 + 2 rijige ligboxenstal dateert van 1984 en is 32 bij 24 meter. In de stal zijn 90 boxen. De koeien liggen in nieuwe boxen op rubber matten met daaronder een foamlaag. In de stal staan drie krachtvoerboxen en in 2009 is er een nieuw voerhek van De Boer in gemonteerd.

De melkstal heeft een kunststofvloer en vloerverwarming. De 2 x 5 visgraat melkstal is in 1998 gerenoveerd en heeft mogelijkheden voor uitbreiding.

Voor de ligboxenstal staat er nog een stal van 30 bij 12 meter. Deze stal is in 1986 gebouwd en is aan één kant open. Hierin is het tanklokaal, met een tank van 6.000 liter, een voorkoeler met warmteterugwinning, de garage en is verder ruimte voor 28 stuks jongvee en 3 kalfkoeien.

De woning is eveneens in 1986 gebouwd en goed geïsoleerd. In 2008 is er nog een nieuwe keuken geïnstalleerd. Op de begane grond is verder een woonkamer met houtkachel en schuifpui, een slaapkamer, een kantoor en bijkeuken met toilet.

Op de eerste verdieping zijn vier slaapkamers, een badkamer met dakkapel, bad, douche en toilet. De vloer in de badkamer en de benedenverdieping is voorzien van vloerverwarming. De cv-ketel is vorig jaar vernieuwd.

Verder is er nog een jongveestal van 20 bij 8 meter en een werktuigenberging van 20 bij 7 meter. In de jongveestal is een groepshok voor circa 8 kalveren en een aparte afleverruimte voor kalveren.

Daarnaast is er nog ruimte voor 12 stuks jongvee en een extra box voor kalfkoeien of zieke koeien. De jongste kalveren krijgen melk via een kalverdrinkautomaat. Alle daken zijn gedekt met asbestvrije golfplaten.

Onder de stallen is in totaal 1.250 kubieke meter mestopslag. Naast de nieuwe sleufsilo staat er verder nog een sleufsilo van 28 meter lang en 8,5 meter breed en ligt een kuilplaat van 27 bij 8 meter.

De boerderij kan indien gewenst met een tweede bedrijfswoning worden overgenomen, evenals het quotum en de toeslagrechten. ”Het is een mooi bedrijf voor een melkveehouder die op zoek is naar een boerderij van deze maat”, zegt Waiboer.

Bovendien zijn er geen beperkingen vanwege natuur en zijn er mogelijkheden om het bouwblok te vergroten tot 2 hectare voor eventuele uitbreiding in de toekomst, aldus Waiboer. ”Hier is geen beperking voor wat betreft de bedrijfsomvang.”

Het melkveebedrijf staat centraal in Noord-Holland in Zuidermeer, een dorp met circa 500 inwoners tussen Hoorn en Heerhugowaard. Vooral de leefbaarheid in deze kleine gemeenschap, op korte afstand van veel voorzieningen, is volgens Waiboer een pluspunt.

Meer informatie: Klaver Makelaardij, Dick Waiboer 0226 – 41 40 08 www.klavermakelaardij.nl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.