Home

Achtergrond

Meldplicht voor misgeboorten

Den Haag - Met onmiddellijke ingang is een meldplicht voor misgeboorten bij runderen, schapen en geiten ingesteld.

Staatssecretaris Henk Bleker kondigde de nieuwe regeling dinsdagavond aan. De regeling is direct ingegaan.

De meldplicht heeft te maken met de vondst van het Schmallenbergvirus bij zowel runderen als schapen in Nederland. Bij schapen is inmiddels sprake van misgeboorten op enkele tientallen bedrijven.

Bleker zegt dat het nodig is een goed beeld te krijgen van de ernst, de aard en de geografische verspreiding van de ziekte,

Gebleken is dat sinds begin december niet-levensvatbare lammeren worden geboren met afwijkingen zoals een scheve nek, een waterhoofd en stijve gewrichten. De meeste misvormde dieren worden dood geboren. In de lammeren is het Schmallenbergvirus gevonden, dat - naar achteraf is gebleken - ook de oorzaak was van diarreeproblemen en productiedaling bij runderen in augustus en september.

Volgens de jongste gegevens zijn 28 schapenbedrijven vrijwel zeker besmet met het virus. Bij twee misvormde kalveren, waarnaar het Centraal Veterinair Instituut onderzoek heeft gedaan, is het Schmallenbergvirus niet aangetroffen.

Minister Edith Schippers (volksgezondheid) heeft een oproep gedaan om gezondheidsklachten te melden, als die optreden nadat mensen direct contact hebben gehad met besmette lammeren. Volgens haar lijkt het echter geen ziekte die overdraagbaar is van dier op mens.

Meldingen van misgeboorten bij herkauwers moeten worden gedaan bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.