Home

Achtergrond 3 reacties

Megastal of modderbad?

Met deze leus voert Milieudefensie actie tegen megastallen.

Met deze leus voert Milieudefensie actie tegen megastallen. Miss Piggy nam vandaag demonstratief een modderbad in Den Haag.

Foto ANPSan Isidro de Cienega – In Mexico lijdt de landbouw onder de ergste droogte in zeventig jaar. Ongeveer 450.000 dieren zijn door watergebrek omgekomen en tienduizenden hectaren gewassen zoals mais, bonen en graan zijn verloren gegaan. De noordelijke provincies hebben al sinds september geen druppel regen meer gehad. Voorlopig wordt ook nog geen regen verwacht.

Meteorologen voorspellen juist dat de droogte overgaat in een winter met strenge vorst, die nog meer landbouwschade met zich zou meebrengen.

Foto ANPNoordbroek – Koos Jager uit het Groningse Noordbroek treft voorbereidingen voor het zaaien van een vanggewas op een perceel waar mais heeft gestaan. Het perceel heeft een handicap, blijkt uit het verhaal van zoon Tonnis Jager. ”Een jaar gelden was dit nog bos. De komende drie jaar kan ik hier geen hakvruchten telen vanwege de wortelresten.” Het zaaien van een vanggewas doet Jager om toeslagrechten te verzilveren. ”Dit mengsel pakt de stoffen op die in de grond zitten. Gelukkig lukt het zaaien met z’n tweeën net voor de regen, anders ben je te laat op deze zware zandgrond.”

Foto Koos van der Spek

Bemmel – Een medewerkster van paprikateler Van der Kleij-Tas uit Bemmel plant paprikaplantjes. Door het mooie weer liep de temperatuur op naar 22 graden Celsius, waardoor het zomer leek in de kas in Bemmel.

Teler Ad van der Kleij koos voor een nieuw rood ras Maranello van Enza Zaden uit Enkhuizen. ”Het ras kleurt sneller en is langer houdbaar. Dat de opbrengst ook groter is, is niet de hoofdreden voor ons.”

Het ras is ook geschikt voor de verwerking in jams en sauzen van Van der Kleij-Tas. Er is ruime vraag naar de sauzen voor de kerstpakkettenafzet, stelt de teler.

Het teeltbedrijf van 3,4 hectare zet af bij Paprika NL, dat vanaf volgend jaar onderdeel is van Fresq.

Foto VidiPhoto

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Agrarisch Ondernemer

  Onrealistisch DROMEN, varkens in een modderbad !! Wat zullen de gevolgen zijn voor de (volks)gezondheid als weer zoveel varkens in de modder worden gehouden? De hygiene in de modern geleide bedrijven is een zegen voor de (volks) gezondheid. Mensen die kennis hebben van de sector weten maar al te goed dat de varkenshouderij van vroeger (zeugen met uitloop) te kampen had met vele ziektes. Denk aan Leptospirose en Worm besmettingen en Salmonella. IK mag er toch niet aan denken dat we weer massaal met deze ziektes te maken krijgen. En dan hebben we het nog niet eens over de arbeidskosten. Enne kunnen we met varkens in de modder 25 biggen per zeug grootbrengen ? Nou milieu freaks blijf lekker dromen.....

 • no-profile-image

  Agrarisch Ondernemer

  Onrealistisch DROMEN, varkens in een modderbad !! Wat zullen de gevolgen zijn voor de (volks)gezondheid als weer zoveel varkens in de modder worden gehouden? De hygiene in de modern geleide bedrijven is een zegen voor de (volks) gezondheid. Mensen die kennis hebben van de sector weten maar al te goed dat de varkenshouderij van vroeger (zeugen met uitloop) te kampen had met vele ziektes. Denk aan Leptospirose en Worm besmettingen en Salmonella. IK mag er toch niet aan denken dat we weer massaal met deze ziektes te maken krijgen. En dan hebben we het nog niet eens over de arbeidskosten. Enne kunnen we met varkens in de modder 25 biggen per zeug grootbrengen ? Nou milieu freaks blijf lekker dromen.....

 • no-profile-image

  Heb je wel eens een varken in een badkuip zichzelf zien badderen, ik niet .Dus dit varken op de foto is toch behoorlijk zijn verstand kwijt, dat stomme zwijn.Ze besefd niet hoe belagelijk zij zichzelf en de milieuorganisatie maakt, prachtig toch.

Of registreer je om te kunnen reageren.