Home

Achtergrond 1 reactie

Meer welzijn zeugen binnen handbereik

Meer welzijn voor zeugen tijdens de kraamperiode lijkt goed mogelijk. Dat is de conclusie uit onderzoek aan de experimentele Pro Dromi-kraamhokken in Sterksel

Je kunt moeilijk volhouden dat varkenshouders niet geïnteresseerd zijn in het welzijn van hun dieren. Het Pro Dromi-symposium van woensdag in Wijchen waar de eerste onderzoeksresultaten van deze nieuwe experimentele typen kraamhokken werden gepresenteerd trok ruim tweehonderd bezoekers, waaronder veel varkenshouders. Belangrijkste conclusie van het symposium is wel dat het welzijn van de zeugen en biggen gediend is met meer bewegingsvrijheid voor de zeugen rond de geboorte en in de zoogperiode.

De Pro Dromi-hokken zijn ontwikkeld door een netwerk van veertien zeugenhouders. Prototypes van de hokken zijn vorig jaar gebouwd en geïnstalleerd op het varkensinnovatiecentrum in Sterksel. Kenmerken van de hokken zijn een gemakkelijk bereikbaar biggennest aan de voorkant, biggen zijn gemakkelijk op te sluiten en te vangen door een speciaal afsluitsysteem van het biggennes en, er zijn microklimaatvoorzieningen voor de biggen en voor de zeugen. In de Pro Dromi 2 staat de zeug los tijdens werpen en zoogperiode.

Een Pro Dromi 2-kraamhok, waarin de zeugen los lopen tijdens geboorte en de zoogperiode kan tot 800 euro meer kosten dan een gangbaar kraamhok. Dat becijferde directeur Paul Bens van DLV tijdens het Pro Dromi-symposium in Wijchen. Het komt neer op een investering van 200 euro per zeug en meerkosten van 2 euro per big. Omgeslagen op de vleesprijs komt het neer op 2 cent per kilo.

Bens’ conclusie is dan ook dat het mogelijk moet zijn om de meerkosten van het systeem met loslopende zeugen in het kraamhok door te berekenen in de prijs. De DLV-directeur vindt dat de varkenshouderij er voor moet gaan. ”Het moet mogelijk zijn om daar afspraken over te maken. Het moeten afspraken voor de lange termijn zijn. Zeugenhouders investeren immers in nieuwe kraamhokken voor minstens tien jaar. Een vleesvarkenshouder kan altijd nog terugvallen op gangbare productie door weer meer dieren in zijn hok te houden.”

De berekeningen van Bens zijn gebaseerd op de meest luxueuze uitvoering van het kraamhok. Het is ook mogelijk om niet alle onderdelen van het hok over te nemen. Gerbert Oosterlaken in Beers wil een zeugenstal bouwen voor zeshonderd zeugen met kraamhokken waar de zeugen los in staan tijdens werpen en zoogperiode. Oosterlaken heeft de laatste maanden geëxperimenteerd op zijn bedrijf met één kraamhok van 1,80 bij 3 meter. Ter vergelijking: de Pro Dromi 2 meet 3,20 bij 2,20 meter.

De eerste drie ronden liet Oosterlaken de zeugen nog vast staan tot vier dagen na werpen. Daarna gingen de beugels omhoog en kwam de zeug los te staan. De laatste drie ronden stonden de zeugen volledig los en was het hekwerk voor de zeugen uit de kraamhokken verwijderd.

Over de resultaten is Oosterlaken zeer tevreden. De zeugen vreten beter, zijn minder gestrest, waardoor het werpen beter gaat. Er is veel beter contact tussen zeug en biggen. De zeug ligt met haar kop in of tegen het biggennest aan. Na de kraamperiode zijn de zeugen veel beter ter been en vitaler. In deze vijf kraamcycli had Oosterlaken slechts één doodgelegen big.

Oosterlaken heeft nu het voornemen om bij de nieuwbouw in 80 procent van de kraamhokken geen zeugenbox te plaatsen. In de overige 20 procent van de boxen wil hij nog wel een kraambox plaatsen. Dit ten behoeve van agressieve zeugen en minder goed ter been zijnde dieren.

Oosterlaken is van plan om zijn kraamhokken ook te gebruiken voor de opfok van de biggen. Na spenen blijven de biggen dus achter in het kraamhok. Hij overweegt één voersysteem en één drinksysteem (bakjes) toe te passen voor zowel zeugen als biggen. Vloervoedering is wat dat betreft een optie.

Volgend jaar zomer hoopt Oosterlaken zijn nieuwe stal met Pro Dromi-principes te kunnen tonen aan het publiek tijdens een open dag.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Willeke

    Het zal hoogtijd worden, maar de beste oplossing is toch, de dieren gewoon hun natuurlijke gang laten gaan.
    Daar hoort modderen ook bij, de wei in dus.
    Als je dan toch dieren wilt blijven eten!

Of registreer je om te kunnen reageren.