Home

Achtergrond 1 reactie

Marokko houdt zich ogenschijnlijk prima aan quotum EU

Op het eerste gezicht lijkt er weinig aan de hand te zijn met de Marokkaanse tomatenvolumes die de Europese markt bereiken. Maar wie zich goed in de cijfers verdiept, stuit toch op een aantal eigenaardigheden.

Zo geeft Marokko keurig aan hoeveel tomaten er volgens het quotumbeleid naar Europa worden verscheept. Gekeken naar de verzamelde cijfers door Europa ziet dat er in eerste instantie goed uit. Marokko gaf bijvoorbeeld in oktober 2011 op dat het 9.468 ton verwachtte te verschepen naar Europa. Dat is net iets minder dan het quotum dat in het handelsakkoord door Europa is vastgesteld op 10.600 ton.

Opgeteld blijkt het aantal tomaten via de quotumregeling ingevoerd zelfs nog iets lager uit te vallen, 9.119 ton. Een keurige prestatie dus. Zij het dat Marokko nog een andere route naar de Europese markt benut. Marokko exporteert namelijk ook nog een forse hoeveelheid tomaten via de GATT-importroute, een algemene importbepaling van de Wereld Handelsorganisatie (WTO). Hierbij is Marokko verplicht is invoerrechten te betalen wanneer het tomaten aan Europa verkoopt. In oktober kwam dat volume uit op meer dan 13.000 ton.

Het gebruik van twee invoerroutes tegelijkertijd is volgens de Europese handelsorganisatie voor groenten en fruit (Eucofel) onwettig.

In het Europese handelsverdrag met Marokko is ook afgesproken dat vóór aanvang van het seizoen besloten moet zijn van welk importsysteem het land gebruik wenst te maken. Allebei benutten mag niet, aldus Eucofel-directeur Luc Hellebuyck. Hij kan zich de frustratie van de Spaanse overkoepelende exportorganisatie Fepex dan ook heel goed voorstellen.

Gekeken naar de cijfers over de afgelopen jaargangen blijkt uit de totalen dat Marokko op deze manier wel degelijk de quota overschrijdt. Soms zelfs met meer dan 50 procent op jaarbasis. Bekeken over de maanden oktober en november ligt het percentage iets lager, zo blijkt uit een berekening uitgevoerd door agd.media, maar het was gemiddeld nog altijd meer dan 13 procent.Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Albert van't Schip

  Marokko heeft altyd iedereen bedrogen met z'n tomaten-quota.
  Ik begryp absoluut niet dat ze dat ik Nederland nog niet kunnen vaststellen.De Spanjaarden weten wel beter maar niemand luistert naar hun klachten en als dit probleem opgelost wordt zal het ook beter gaan met de prys van de Hollandse tomaten.
  Daar komt ook nog by dat er in Marokko VAN ALLES gebruikt
  wordt by de gewasbescherming.EET SMAKELYK.

Of registreer je om te kunnen reageren.