Home

Achtergrond

Man met veel gezichten

Henk Bleker doet vaak precies wat veel boeren en boerenorganisaties graag willen. Ook zet hij zich met verve in voor de belangen van de agro-industrie.

Bleker geeft de agrarische sector ruimte om zich verder te blijven ontwikkelen, beknot de macht van de natuur- en milieulobby en durft zelfs tegen Brussel in te gaan als het gaat om de Ecologische Hoofdstructuur, natuurdoelen en ontpoldering. Ook is hij iemand met inmiddels een behoorlijk gezag binnen het CDA, de partij die traditioneel stevig op de hand van de landbouw is.

Zo op het eerste gezicht zijn alle ingrediënten voorhanden om Bleker fier aan top te laten gaan van de AgriTop 50. Toch voert hij om diverse redenen de lijst niet aan.

De ’drive’ van Bleker is enerzijds zijn grote kracht. Wanneer al zijn omstanders en adviseurs aangeven dat hij zijn energie beter niet kan verspillen aan een zaak als het tegenhouden van de ontpoldering in Zeeland, lijkt dat voor de staatssecretaris juist een aansporing om het toch te doen. Op het eerste gezicht boekt hij dan ook nog regelmatig succes.

Daarbij beweegt Bleker zich vlot in de media. Hij is een veelgeziene gast in talkshows en laat zich niet gemakkelijk in een hoek zetten. En al is hij niet de typische brave en degelijke CDA’er, hij gooit ook binnen de partij hoge ogen.

Echter, het feit dat Bleker zo vaak hoog spel speelt, is eveneens een flinke risicofactor. Als je zo vaak als hij het (politieke) gevaar opzoekt, is de kans ook groot dat je er een keer hardhandig mee in aanraking komt. Blekers afbreuk­risico is groot, zelfs voor Haagse begrippen. Daarbij is zijn wendbaarheid in debat en in de media niet alleen een pluspunt. Bleker heeft iets van de handige opportunist, die helaas voor hem ook wel eens door de mand valt. Getuige hiervan het inmiddels beruchte ’Mauro-briefje’.

Bleker zelf lijkt er lak aan te hebben. Hij maakt er zelfs zonder veel schaamte grapjes over. Zoals vijftien tot twintig jaar geleden hemelbestormers aan de linkerkant van het politieke midden te werk gingen, gaat Bleker nu voor het CDA en namens het kabinet op kruistocht. Dat hij daarbij vijanden maakt, hoort bij de aard van de bezigheid. Totdat er te veel vijanden zijn gemaakt.

Het wil overigens niet zeggen dat Bleker enkel een eigenwijze, ietwat te behendige en bij tijden ook onhoffelijke politicus is. Hij kan desgewenst ook charmant zijn en daarmee resultaat boeken, zoals hij bewees met zijn pogingen om na de Ehec-crisis de export naar Rusland weer op gang te krijgen. Kortom, een man met veel gezichten. Misschien net iets te veel om de AgriTop 50 te leiden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.