Home

Achtergrond 4 reacties

Land klaarmaken

Na het ontbossen is het tijd voor het opruimen van wortels en stammen. En daarna kippenmest uitrijden.

Na het ontbossen kan ik nog niet direct zaaien. De bulldozer neemt wel alles mee wat boven op de grond ligt, maar helaas niet alles wat er onder zit. Er blijven, vooral op de gedeeltes waar voorheen een flink bos stond, nog wortels achter en een enkele stam. Vooral palmbomen hebben de neiging om net onder de grond af te breken. Al die zooi moet er handmatig worden afgehaald. Dat gaat dus met een bijl en een schep. De kleinere wortels worden met de machette afgekapt.

Gevoelstemperatuur

Ik ben zelf ook bezig geweest met het opruimen van wortels en stammen en kwam er achter dat je met die opruimers niet te scherp moet onderhandelen over de prijs. Het is niet het mooiste werk, en dat is dan nog zacht uitgedrukt. Normaliter is het tussen 9.00 uur en 21.00 uur 30 graden of warmer. Daarbij kan de gevoelstemperatuur dichtbij de 50 graden komen. De hoeveelheid water die wordt meegenomen naar het land gaat niet in flessen maar in jerrycans. Eén persoon drinkt op een dag al gauw 10 liter water, en je hoeft echt niet even een boom op te zoeken om de blaas te legen. Het maakt niet uit wat voor kleur T-shirt je aan hebt, aan het eind van de dag is hij toch grijs.

Kippenmest

Met de buurman die legkippen los in schuren heeft lopen, heb ik afgesproken dat ik de mest kan kopen. De schuren worden om de zo veel tijd opgestrooid met het kaf van rijst dat vergelijkbaar is met het kaf van graan. Meteen na het ontbossen was er een schuur die leeg moest. Dat kwam mooi uit, want zo kon de kippenmest direct ondergewerkt worden. Ik had geen idee hoe ik de mest uit de schuur moest halen en op het land moest krijgen. De efficientste manier is om de kippenmest in zakken te scheppen, deze op een vrachtwagen te laden en vervolgens op het land er weer afgooien en leegstorten. Al doende leert men.

Werkoverleg

Na de eerste vrachtwagen heb ik even met de chauffeur gesproken, omdat ik vond dat er veel te veel mest op het land kwam. Dat betekende dat hij harder moest doorrijden of dat de jongens minder snel de zakken eraf moesten gooien. Straks groeit er niks meer, zei ik. Waarop de chauffeur antwoordde: ‘Rustig Geert, komt goed. Zo doe ik het altijd en ik heb al heel veel mest verspreid.’ Nou, dat zal dan mischien wel goed gaan, maar ik moet toch nog eens goed nadenken hoe ik dat in de toekomst kan verbeteren, zowel qua verspreiding als qua hoeveelheid.
Toen de klus geklaard was, sloeg ik aan het rekenen. Bijna 20 ton op 1 hectare. Ik heb een monster genomen van de kippenmest, en het resultaat valt me een beetje tegen: N (stikstof) 2,9 procent, P (fosfor) 1 procent en K (kalium) 1,5 procent. Droge stof heb ik niet laten onderzoeken, maar het was gortdroog. Er waren eigenlijk geen kluiten, dus ik schat minstens 70 procent droge stof.

Arbeidskrachten

Mankracht blijft toch moeilijk. Ik ben nu met de vijfde groep mensen bezig en vandaag, maandag, kwam ook deze groep niet opdagen. Ik belde zondagavond met de voorman en die vertelde me al: “Dat word niks, morgen zijn de mannen aan het drinken”. Ik hoop toch door te gaan met deze mensen, want áls ze er zijn werken ze goed door. Het zijn ook stevige mannen. Een andere reden is: er zijn ook haast geen andere.

Met zes en soms zeven of acht man worden de laatste wortels en boomstronken weggehaald.

Moeders is er ´s morgens ook bij om eten te koken op een houtvuur in de schaduw van het bos.

Gelukkig gaat het niet met de botte bijl, niettemin blijft het zwaar werk zo met gekromde rug.

De buurman is onderdeel van een grote groep verenigde kippenboeren. En anders dan ik dacht is de sanitaire standaard zeer hoog. De vrachtwagen wordt schoongemaakt en ontsmet en we mogen niet op het bedrijf rondlopen maar moeten bij de schuur blijven.

De eerste 550 zakken kippenmest staan klaar om op de wagen te worden geladen.

En zo worden de zakken weer afgeladen.

Bepaal zelf het eindresultaat.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jeroen

  je ontkomt daar dus ook niet aan mechanisatie. het is voor een mens niet te doen om daar arbeid in de natuur te verrichten.
  waarom zijn er anders ook trekkers uitgevonden en mestspreiders.
  het hoeft niet nieuw, maar dit is toch geen doen zo. of je moet heel erg idealistisch zijn om het zo te blijven doen, of je hebt echt 0 euro te besteden. en dan kan je je ook afvragen wat het dan allemaal waard is.

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen je hebt gelijk,maar ook weer niet. Zolang er nog arbeidskrachten zijn, die werk zoeken is deze manier misschien niet de netste maar wel de meest sociale. Als boer zijn we gewend m te investeren en hebben een hekel aan mensen die niet werken. Maar ze werk geven in plaats van te automatiseren, Ho maar dat doen we niet!! Geert doet dat wel en is op deze wijze zeer sociaal bezig ook al is het stammen rooien slaven werk.

 • no-profile-image

  kees

  Intressant verhaal. Zou je misschien wat getallen willen geven? Wat kost `n Ha in dat gebied, en hoeveel euro kost het je ongeveer om zo`n ha boomvrij te maken? Die kippenmest is best intressant. In Zuid Afrika gebruiken ze die mest zelfs als jongvee voer, omdat de vleeskuikens erg veel voer morsen.

 • no-profile-image

  Geert

  De beste en goedkoopste manier om land schoon te maken is nog altijd met de bijl en de schep nadat de bulldozer eroverheen is geweest. Het zou best met een graafmachine kunnen om de laatste stronken er uit te halen maar de wortels en palen die verspreid op het land liggen, vanaf polsdikte, zal toch echt met de hand moeten. En het is inderdaad wat Han ook zegt een stuk werkvoorziening voor deze mensen, ik DWING ZE NIET en betaal een heel behoorlijk dagloon, iets minder dan wat een ingenieur verdient op kantoor hier. Hier noemen ze dit "het land mechaniseerbaar maken", want na dit werk kan alles met de trekker, als je de juiste machines hebt. De kippeschuur van de buurman heeft een vloer van stenen met een laagje cement erover van op sommige plekken niet 1 mm dik tot max 5 mm. Ben met hem bezig geweest om de deur te vergroten om erin te kunnen met een bobcat, nou dat kost geld dus dat kan dan weer niet en later bedacht ik mij dat een bobcat de hele vloer aan diggelen rijdt. Dus daarom denk ik ook alleen maar aan een manier om het verspreiden te verbeteren. Overigens word dit soort werk in heel Bolivia en mischien wel in heel Zuid Amerika op deze manier gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.