Home

Achtergrond 14 reacties

LTO versus FNV

”Op het oog zijn LTO en FNV organisaties met tegengestelde belangen”, zegt Hanna. ”Maar intern hebben ze dezelfde problemen.” ”Wat bedoel je?” vraag ik verbaasd.” Het zijn totaal verschillende organisaties. In de FNV is het allemaal ruzie en de LTO ademt rust uit. Te veel rust misschien, maar ze gaan in ieder geval niet rollebollend over straat.”

”Ik bedoel de gehele georganiseerde landbouw”, verklaart Hanna nader. ”Naast Noord en Zuid moet je de sectorvakbonden er ook bij betrekken. Dan heb je hetzelfde beeld als bij de FNV. Vakbondsleiders als Sieta van Keimpema en Wyno Zwanenburg hebben een totaal ander beleid voor ogen dan LTO-leiders als Annechien ten Have en Siem-jan Schenk. Bij de LTO hangt Albert Maat er een beetje boven, maar weet alleen de rust te bewaren. Hij smeedt geen eenheid.

Daardoor komen er allemaal verschillende visies uit de sector. Vergelijkbaar met FNV, waar voorzitter Jongerius strijdend met Van der Kolk van FNV-bondgenoten ten onder ging”.
Hanna heeft gelijk. FNV is een club met veel oude leden en weinig aanwas van jongeren. Jongerius probeerde te vernieuwen, maar dat is haar niet gelukt. De oude, conservatieve club van Van der Kolk, hield dat tegen. Die wil alles bij het oude laten, terwijl de wereld verandert.

Hetzelfde beeld tekent zich af bij de LTO en de sectorvakbonden. LTO wil ook vernieuwen en maatschappelijke wensen vertalen naar de sector. De boerenvakbonden verzetten zich ertegen. Zowel de melkveehoudersvakbond NMV als die voor varkenshouders, NVV, is star en wil alles bij het oude houden. Ziedaar, de patstelling die de hele sector verzwakt.

”De nieuwe FNV is een voorbeeld voor LTO en vakbonden in de landbouwsector”, vindt Hanna. ”De heren Wijffels en Noten, die in een paar maanden tijd een nieuw model voor de vakbeweging toverden, moeten maar aan de slag bij LTO Nederland. De sectorvakbonden moeten zich er dan ook meteen bij aansluiten. Dat deden ook de FVN-bonden. Het kan toch niet zo zijn dat die zakelijker opereren dan onze landbouworganisaties”?

Anne Mieke Ravenshorst

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vergaderboer is zijn verstand nu helemaal kwijt.

 • no-profile-image

  Onnozele reactie van Kritische lezer. Elke sector, die verdeeld is, verliest macht. Dat is bij de FNV zo en ook bij de LTO. Alleen geef ik Wijffels en zijn mensen geen schijn van kans bij de LTO en de vakbonden in de landbouw. Dat zijn allemaal individualisten, die alleen oog hebben voor hun eigen mening. NIet voor niets is het groene front in Den Haag gebroken en onze invloed verdwenen. Het zijn nu mensen als Thieme, die met'dezelfde mond spreken als de actiegroepen milieu en Wakker dier, die de macht hebben overgenomen. Dat moet ons verontrusten.

 • no-profile-image

  Vergaderboer, ik dacht dat je ouder was dan ik maar mis toch enig historisch besef. NVV en NMV zijn ontstaan uit een soort van onvrede, in tegenstelling tot FNV waar juist intern machtstrijd woed(de). Daarnaast is bij NVV juist toename van realiteitszin waarneembaar waardoor ze opschuiven richting de LTO en samenwerking word opgezocht, de NMV daarentegen lijkt zich steeds meer te isoleren en vooral eropuit te zijn zich te manifesteren als alternatief.
  De grote overeenkomst tussen fnv en lto is het feit dat beide organisaties kampen met de afstand tussen hoofdbestuur en leden en het feit dat de organisatiegraad daalt. Net zoals bij de lto zijn er veel werknemers die het wel fijn vinden dat de fnv het eea regelt met de overheid maar verder gratis meeliften.

 • no-profile-image

  En dát die macht van het groene front gebroken is hebben we alleen en dan ook alleen aan die ellendige LTO te danken. Van een boerenbelangenorganisatie mag je verwachten dat ze in elk geval zin en onzin van elkaar weten te scheiden. Dan hadden de milieu- en natuurclubs geen schijn van kans gehad. Maar de LTO zet de deur wagenwijd open en neuzelen gewoon met ze mee, overigens zonder zelf enige kennis van zaken te hebben. Dat zal Vergaderboer bedoelen met vernieuwing en maatschappelijke wensen vertalen. Het zijn wel de boeren die de kosten (overigens gebaseerd op leugens) voor hun kiezen krijgen. Het is maar goed dat we de vakbonden nog hebben.

 • no-profile-image

  het zou je sieren "kritische lezer"als je eens wat kritischer was op je eigen bijdrage met je zinloos eeuwigdurend geneuzel over de mestwetgeving waar je samen met dhr vd Pol wel altijd erg over eens bent en voor de rest je boodschap aan dovemansoren is gericht

 • no-profile-image

  Wat is het verschil tussen onvrede en machtstrijd, Verstraten? Bij de FNV is onvrede en onder andere FNV-bondgenoten dreigen de FNV te verlaten. Bij de LTO is het jaren geleden al gebeurd, toen ontevreden leden de LTO verlieten en een Vakbond oprichtten. Presies hetzelfde patroon. Met het verschil dat bij de FNV men de boel bijelkaar houdt. Dat is bij de LTO niet gelukt. Daar verstoren de Vakbonden de eenheid. En wat hebben ze in hun bestaan bereikt? Nul komma nul.

 • no-profile-image

  Had ik het over de mestwetgeving dan Verstraten?

 • no-profile-image

  Waar doel je dan op met je reactie dat lto zin en onzin niet van elkaar kan scheiden en daardoor milieu en natuurorganisaties vrij spel hebben gekregen, dat lto de deur wagenwijd open zet en zonder kennis van zaken meeneuzelt?

 • no-profile-image

  FNV is er voor zijn leden. (Z)L.T.O. misbruikt zijn leden om hun producten voor een zachte prijs in hun MULTINATIONALE fabrieken
  te krijgen.. Met Noord Koreaanse pratijken worden de boeren klein gehouden.
  NOBLESSE PROTEINS heeft na een lang Juridisch gevecht met de boerenbedrog organisaties zijn multinationals , Een grote overwinning behaald , en mag zijn fabriek voor slachtafval opstarten.
  Versrtaten/kritische lezer/jan.t . Zijn jullie het met me eens dat onze
  vakorganisaties tot multinationals zij uit gegroeid . met heel andere belangen dan het FNV????

 • no-profile-image

  Geert Wilders zei: "doe eens normaal man". Ministerpresident Rutte antwoordde: "Doe zelf eens normaal, man". Aan deze woorden dacht ik toen ik de reactie van Hamstra las. Zijn reactie slaat nergens op. Kennelijk heeft hij geen bal begrepen van wat vergaderboer bedoelt. Om met met Van Gaal te eindigen: "Ben ik nu zo dom of....?

 • no-profile-image

  JAN T. Ik leer graag ,leg mij eens uit ,Dat wanneer ik beweer dat
  (Z).LT.O een Organisatie is die 10 tallen MULTINATIONALS bezit
  met daar aan gekoppelt HONDERDEN B.V
  De FNV een organisatie is die geen multinationals bezit . maar er enkel en alleen is voor zijn leden. Bedoel Jan .T,. dat de een gaat voor zijn leden en de ander voor zijn MULTINATIONALS. .

 • no-profile-image

  Verstraten, wat ik heb gezegd geldt niet alleen voor de mestwetgeving maar eigenlijk voor alles wat ze doen. Wanneer gaan ze nu eens ergens dwars voorliggen en wanneer zullen we eens horen "tot hier en niet verder"? Die kans is niet zo heel groot, want LTO heeft andere belangen. En Hamstra, ik ben het volkomen met jou eens. (Z)LTO is inderdaad een slippendrager van de multinationals en men schroomt niet om zo links en rechts wat leden op te offeren voor het grote geld. Het jammere is dat die stomme boeren niet eens in de gaten hebben dat ze door hun boeren"belangen"organistie worden belazerd.

 • no-profile-image

  kritische lezer, en dit geld ook voor hamstra en vele anderen op deze en andere forums,
  Als je graag stoere taal predikt,
  als je graag sterk over wil komen voor je achterban,
  kun je best ergens dwars voor gaan liggen,
  om vervolgens overreden te worden.
  De tijd dat we dachten dat met het in colonne met trekkers naar den haag te rijden, mestboycotten, melkdumpen, en meer acties van deze strekking, iets konden bereiken ligt ver achter ons.
  Want dwars er voor gaan liggen,
  leverde toen al bitter weinig op.
  Anno 2012 is dat alleen maar minder.
  En ook in dat opzicht lijkt de lto steeds meer op de fnv,
  want die hebben ook al lang begrepen,
  dat staken vooral leidt tot lege stakingskassen.
  En weinig resultaat.
  Voor Franse toestanden ( waar men met regelmaat op meestal niet zachtzinnige wijze laat merken"tot hier en niet verder") , zul je toch naar frankrijk moeten. Om uiteindelijk dan misschien wel veel indruk te maken, maar geen afdruk achter te laten.
  En net zo goed als ik van mening ben dat ergens dwars voor gaan liggen een heilloze weg is, is het een heilloze weg om criticasters als jullie van je ongelijk te overtuigen.
  En zal ik me niet wéér laten verleiden om aan deze discussie nog enige energie aan te verspillen.

 • no-profile-image

  Helemaal eens met Verstraten. Het is vergeefse moeite om kritische lezer en anderen op basis van argumenten te overtuigen. Bovendien begrijpt men er niets van. Vergaderboer had het over bundeling van krachten binnen de Landbouw. De reacties gaan over de finaciele belangen van LTO-zuid. Dat heeft niets te maken met de wenselijkheid dat de landbouw met één mond spreekt om de belangen te behartigen. En gezien het karakter van de reacties zal dat ook wel nooit gebeuren.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.