Home

Achtergrond

Impuls zuivelprijs door dollarkoers en kerst

De aankomende kerstperiode en ook de globaal genomen iets zwakkere euro ten opzichte van de dollar hebben de zuivelmarkt in de voorbije week laten aantrekken. Niet voor alle producten, maar mageremelkpoeder uit Europa is momenteel heel concurrerend op de wereldmarkt.

Er wordt dan ook druk in gehandeld. Hierdoor zitten de prijzen voor mageremelkpoeder ook verder in de lift. De notering beweegt zich boven de 2.300 euro per ton.

Weipoeder blijft erg gewild, vooral voor humane consumptie-doelen. De vraag naar weiproducten is al lange tijd zeer sterk.

Binnen Europa is merkbaar dat de vraag naar room en boter toeneemt. In de voorbije weken was de roomprijs gezakt tot onder de 4.400 euro per ton, maar deze gaat nu weer omhoog tot boven de 4.600 euro.

Dit komt doordat afnemers met het oog op de feestdagen extra veel room in kleinverpakking willen hebben. Ook de boterprijs stabiliseert op een niveau van zo’n 3.500 euro per ton.

Mageremelkconcentraat was in de afgelopen tijd vrij duur, maar de prijs lijkt nu te gaan zakken naar rond 2.100 euro per ton.

De prijs voor Nederlandse spotmelk trok in de voorbije week weer aan naar zo’n 37 tot 38 cent per kilo. Dat komt niet zozeer door extra vraag als wel door minder aanbod. Vorige week waren enkele kaasfabrieken in onderhoud, waardoor extra spotmelk op de markt kwam.

De verwachting voor de zuivelmarkt na de feestdagen is minder positief. Het aanbod van melk zal toenemen, terwijl grote afnemers als China het rustig aan blijven doen met inkopen. De vraag is ook wat de financiële en economische onrust met de zuivelmarkt doen. Vooralsnog is de handel er niet erg mee bezig.

Prognose: stabiele prijzen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.