Home

Achtergrond 3 reacties

Groot melkveebedrijf in Friesland

In Oldeboorn, tussen Heerenveen en Leeuwarden staat een groot melkveebedrijf van bijna 70 hectare. De verkaveling is uitstekend, zegt Eelke Turkstra van LTO Vastgoed in Drachten. Alle grond (veen) ligt achter de boerderij.

Dit jaar is alle grond gebruikt voor de teelt van mais, maar dat kan natuurlijk weer worden ingezaaid met gras, aldus Turkstra. De melkveehouder heeft zijn koeien en het melkquotum verkocht, daarom staan de stallen leeg.

Het bedrijf heeft een ligboxenstal van circa 63 bij 26 meter. De voorste 20 meter was in gebruik als jongveestalling. In dat deel is ook een kantoor (twee kamers) met vloerverwaming. De rest van de stal werd gebruikt voor de melkkoeien. In de stal is ruimte voor circa 125 melkkoeien en 75 stuks jongvee.

De melkstal is niet meer in gebruik, maar is groot genoeg voor een visgraat melkstal van 2 x 8 zij-aan-zij opstelling. De stal is aan de buitenkant goed onderhouden, maar binnenin moet wel het een en ander gebeuren. De nieuwe eigenaar kan de ligboxenstal renoveren en andere boxen en een nieuwe melkstal installeren, maar natuurlijk ook een nieuwe stal bouwen. Dan kan de bestaande ligboxenstal dienst doen als jongveestalling, zegt Turkstra.

In 2007 is er een vergistingsinstallatie (Biogas Nord) gebouwd met een vermogen van 410 kWe. De inhoud van de vergistingstank is 1.500 kubieke meter en die van de navergister 4.500 kubieke meter. Er zijn twee WKK-motoren. De vergister is nog steeds in gebruik.

Als de nieuwe eigenaar geen mest wil vergisten kan de siloruimte aan derden worden verkocht of verhuurd, aldus Turkstra. De twee silo’s zijn goed voor in totaal 6.000 kubieke meter mestopslag.
Naast de vergister staan twee sleufsilo’s van circa 55 bij 14,5 meter met een wandhoogte van circa 3 meter. Deze zijn eveneens in 2007 gebouwd. Verder is er een houten werktuigenberging (1978) van 10 bij 20 meter.

De woning is in 1976 gebouwd en heeft een ruime woonkamer met balkenplafond, parketvloer en tuindeuren. In 2010 is er een nieuwe keuken geïnstalleerd met bijbehorende inbouwapparatuur. Op de benedenverdieping is ook nog een slaapkamer.

Op de eerste verdieping zijn vier slaapkamers en een badkamer met douche, ligbad en toilet. De woning heeft een cv-installatie, die wordt verwarmd met vrijkomende warmte uit de mestvergistingsinstallatie.

De woning is verbonden met de ligboxenstal. In deze verbinding zijn de bijkeuken, een douche ingericht als wasruimte en de garage. De milieuvergunning is in 2009 uitgebreid. De huidige vergunning is goed voor 120 melkkoeien en 80 stuks jongvee; twee sleufsilo’s; een mestvergistingsinstallatie, biogas-opvang en een navergister met gasopvang.

De boerderij ligt op ongeveer 1,5 kilometer van Oldeboorn, een dorp met zo’n 1.450 inwoners. Er zijn twee basisscholen. Oldeboorn ligt circa 16 kilometer van Heerenveen en circa 25 kilometer van Leeuwarden, vlakbij de snelweg A32 tussen Heerenveen en Leeuwarden.

Meer informatie: LTO Vastgoed, Eelke Turkstra, 0512 - 305170 of 06 - 51260942

Foto

agd.media

Laatste reacties

 • no-profile-image

  P Keijzer

  Is dit nieuws?

 • no-profile-image

  Wat zou lto-vastgoed hebben betaald om zo groots in het agd.nl te komen?

 • no-profile-image

  g. de vries

  zet er ook eens een richtprijs bij

Of registreer je om te kunnen reageren.