Home

Achtergrond 2 reacties

Goed nieuws is geen nieuws

Het is zeker niet alleen kommer en kwel in Oekraïne. Bedrijven kunnen hier echt wel wat.

Met een handelsmissie geleid door de Nederlandse ambassadeur Jan Willem Wolthers ben ik op pad geweest in Oekraïne. Bij de reis hoorde een aantal leuke bezoeken. Zeker voor een koeienboer als ik is het wel eens interessant om bij een aardbeienplantenkweker, een kweker van rozenstruken en fruitplantmateriaal, een akkerbouwer en een fruitteler te kijken. Gelukkig hebben we ook nog een stal met koeien gezien. Die zag er netjes uit, geen grote megastallen met meer dan 1.000 koeien, maar zeer functioneel gerenoveerde stallen en lokale koeien. Die waren in een paar jaar opgekrikt van 4.000 naar 6.000 liter melk. Ze kunnen in Oekraïne echt wel wat, zo bleek ook tijdens de andere bedrijfsbezoeken. Het is echt niet alleen maar kommer en kwel, maar ja, goed nieuw is geen nieuws.

On-Oekraïens verzorgd

Eerst bezochten we een aardappelteler in de buurt van Kiev. Dit bedrijf teelt iets van 600 hectare aardappelen en heeft een grote eigen opslag. Hier was ook het melkveebedrijf. Onderweg naar Vinnitsya bezochten we in Zhitomir een Nederlander die vast planten en bomen teelt, kwekerij Kornelis. Ook dit bedrijf zag er zeer verzorgd en goed georganiseerd uit. Je had niet het idee dat je in Oekraïne was. Het kan dus wel, iets netjes en goed doen.

Trotse medewerkers

In Vinnitsya bekeken we eerst een productie- en handelskweker van rozenstruiken en fruitplantmateriaal. Dit bedrijf, Dekoplant, is een samenwerking tussen twee Nederlandse bedrijven en twee Oekraïense partners. Ik heb er geen verstand van, maar het zag er erg netjes uit en ik vond het erg mooi dat overal een medewerker was die vertelde waarvoor hij verantwoordelijk was en dan ook even liet zien hoe het werkt. Vol trots demonstreerden de Oekraïense medewerkers onder meer het enten en verpakken van rozen.

Pal daarnaast zit aardbeienplantenkweker Podillyaplant (de regio heet Podillya). Dit bedrijf is een joint venture tussen het Nederlandse Flevoplant in Ens (Fl.) en twee Oekraïense partners. Na de start is het met een PSI-subsidie opgebouwd, nu draait het helemaal commercieel. Op het bedrijf waren ze druk aan het planten rooien, sorteren en verpakken. Ook hier zag alles er netjes en georganiseerd uit.

Succesvol doorpakken

Als laatste bezochten we een grote Oekraïense investeerder die in een paar jaar een fruitboomgaard heeft aangelegd van ruim 400 hectare. Hij heeft net een opslag van 17.000 ton heeft gebouwd met alles erop en eraan om appels en peren te sorteren en verpakken. Dit was echt indrukwekkend en een typisch voorbeeld van hoe succesvolle zakenmensen even flink doorpakken in de landbouw. Het zag er ondanks de omvang zeer netjes uit.

Positief beeld

Ik vond het erg mooi om te zien dat flink wat zaken goed worden aangepakt en dat Oekraïne rap vooruit gaat. We horen vooral negatieve verhalen, maar er zijn ook vele goede zaken. Hopelijk draagt het EK-voetbal volgend jaar bij aan een beter en positiever beeld van het land. In het hotel waarin ik verbleef zijn ze al druk aan het renoveren, zodat ze er volgend jaar klaar voor zijn. Ook over dat EK hoor je al vele negatieve verhalen, maar ik heb er vertrouwen in dat het goed komt en dat het bij zal dragen aan een beter beeld van Oekraïne en aan de positieve ontwikkelingen in dit land. Laten we hopen dat de heren en dames journalisten ook oog hebben voor deze positieve ontwikkelingen en niet alleen schrijven over negatieve zaken.

Bekijk ook de fotoreportage die René Kremers maakte van zijn bezoek aan Dekoplant.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  maarten

  Dag Rene, leuke weblog en fotoserie van de rozenkwekerij. Een vraagje van mijn vrouw, of je even een 20 rozestruikjes van verschillende kleuren kunt regelen.
  Ik begreep uit je verhaal dat je niet zover richting de Poolse grens bent afgedwaald. In de provincie Volyn, zitten ook een aantal nederlandse agrariers.
  Groeten maarten

 • no-profile-image

  rogier

  Welke Nederlanders zijn er actief in de regio Volyn, Maarten ? Wil deze regio een keer gaan bezoeken.
  email: luijk23@kpnmail.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.