Home

Achtergrond

Geen geruststellende prijssignalen

De zuivelhandel zakt deze dagen behoorlijk in voor de Kerstdagen en Oud- en Nieuw.

De prijzen op de spotmarkt voor rauwe melk zijn deze week verder omlaag gegaan naar een niveau dat sinds april 2010 niet meer is gehaald. Het komt niet alleen door een normaliter zwakkere vraag, maar ook door het feit dat weer een van de verwerkers voor een tijdje stil ligt in verband met een modernisering.

Voor het overige blijven ook de meeste prijzen dalen. In hoeverre dat een voorbode is van verdere prijsdalingen in het nieuwe jaar is nog moeilijk te bepalen.

De geluiden vanuit de markt zijn niet helemaal geruststellend. Veelzeggend is dat de tweewekelijkse Fonterra-veiling afgelopen dinsdag over de hele linie in de min was. De neiging is er om daaruit te concluderen dat de extra Chinese vraag van de laatste weken weer is afgezwakt.
Ook Rusland is minder duidelijk aan de markt.

De berichten zijn dat de kaasprijzen vooralsnog goed blijven, maar de export loopt toch iets moeilijker. Het gevoel bij diverse handelaren is ook dat de prijzen de komende tijd waarschijnlijk wel iets zullen gaan dalen, maar uit de online veiling van Dairy Auctions Online van eerder deze week valt dat bijvoorbeeld nog niet onmiddellijk te destilleren. Daar werd Nederlandse foliekaas wel verkocht voor slechts zo’n € 2,90 per kilo, maar het ging daarbij dan ook om blanke foliekaas, zonder speciale keurmerken en dergelijke. Edammer kaas werd daarentegen tegen hele goede prijzen verkocht.

De boterprijs blijft ondertussen verder dalen. Het PZ noteert 3.460 euro per ton, bij DAO werd het product voor 3.400 euro verkocht, zo’n 600 euro minder dan eind september. Het ziet er niet naar uit dat snel prijsherstel volgt.

Prognose: dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.